Hlavní obsah

Pražské hřbitovy budou na Dušičky otevřené do 18 hodin

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pohřebiště v hlavním městě, o která se stará Správa pražských hřbitovů (SPH), budou do pondělí 2. listopadu, tedy včetně dne, na který připadá Památka zesnulých, otevřená do 18:00.

Článek

„Lidé by na hřbitovy letos neměli chodit pouze v den Památky zesnulých,“ sdělila mluvčí SPH Oldřiška Dvořáčková. „Prosíme návštěvníky hřbitovů, aby pro návštěvy hřbitova a úpravu hrobů zvolili nejbližší pracovní dny a ideálně pak dopolední a časné odpolední hodiny,“ uvedla Dvořáčková.

Cílem je to, aby se „návštěvnost rozložila a snížilo se tak riziko nákazy“, jak SPH na svém FB profilu a webu hrbitovy.cz informovala už dříve. Podobně pražská městská policie dnes veřejnosti doporučila vzhledem k epidemii návštěvu pohřebišť v letošním tzv. dušičkovém období, tedy v týdnu před dnem Památky zesnulých, zvážit.

To, zda se návštěvníci hřbitovů řídí platnými usneseními vlády a dodržují nařízená bezpečnostní opatření, budou v následujících dnech na vybraných hřbitovech a v jejich okolí kontrolovat strážníci městské policie a hlídky Policie České republiky. Jejich porušení mohou podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové strážníci řešit třemi způsoby, a to domluvou, oznámením správnímu orgánu nebo pokutou. Její výše může být až 10 000 korun.

Hřbitovy ve správě příspěvkové organizace hlavního města budou do 2. listopadu otevřeny od 08:00 do 18:00, od 3. listopadu do 28.února 2021 bude otevírací doba o hodinu kratší. Celkem 32 pohřebišť v hlavním městě, která SPH spravuje, bude v uvedeném termínu možné navštívit do 17:00. Jejich delší otevírací doba podle mluvčí SPH není možná, protože hřbitovy nejsou osvětlené. „Po setmění tak hrozí návštěvníkům nebezpečí úrazů,“ vysvětlila Dvořáčková.

Vzhledem k epidemické situaci v Česku jsou nyní usnesením vlády omezeny i otevírací hodiny hřbitovních správ. Ty mají v současnosti otevřeno v pondělí a ve středu od 11:00 do 16:00. Nájemcům hrobových míst je tak doporučeno, aby SPH kontaktovali především prostřednictvím mailů, pokud nebude možné agendu odložit na pozdější období. SPH podle její mluvčí garantuje nájemcům, že jim bude umožněno obnovit nájemní smlouvy i rok poté, co dojde k ukončení stávajících nájmů.

Od 28. října do 3. listopadu bude prodloužená otevírací doba hřbitova v Kbelích, který spravuje městská část Praha 19. V těchto dnech budou lidé moci navštívit hřbitov do 18:00, přestože běžně je v listopadu otevřeno podle webu radnice do 16 hodin. Do 18:00 by i v dušičkovém týdnu měly podle webu příslušné hřbitovní správy být otevřené rovněž hřbitovy v Modřanech a v Cholupicích v Praze 12, které spravuje tamní Správa bytových objektů.

V Praze je asi 70 pohřebišť. Správa pražských hřbitovů, která je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy, pečuje o 32 lokalit. Další patří pod jednotlivé městské části nebo je spravuje církev. Mezi největší hřbitovy patří Olšanský nebo Ďáblický hřbitov.

Reklama

Doporučované