Hlavní obsah

Pražské letiště získá novou přímou linku do turecké Antalye

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Provoz na pražském Letišti Václava Havla oživí nová přímá linka do tureckého letoviska Antalye.

Článek

Od konce května ji bude až třikrát týdně provozovat letecký dopravce AnadoluJet. Dnes o tom informovalo Letiště Praha. V současnosti se z Prahy létá do 35 destinací v 21 zemích světa.

AnadoluJet, které patří do skupiny Turkish Airlines, bude na linku nasazovat Boeing 737-800. Spoje začnou fungovat od 27. května a budou létat vždy ve čtvrtek, sobotu a neděli. Nemělo by jít o jedinou leteckou linku z Prahy do Turecka, několik dopravců má v plánu obnovit lety rovněž do Antalye a také do Istanbulu. Jejich přesný termín však bude záviset na dalším vývoji pandemie koronaviru.

Od neděle funguje pražské letiště podle letního letového řádu. Nyní nový letový řád zahrnuje 35 destinací, mezi nimi významná evropská města, jako jsou Amsterdam, Paříž nebo Frankfurt, která fungují jako důležité přestupní body do dalších destinací. Mezi nově obnovenými destinacemi jsou spoje dvakrát týdně od easyJet do Basileje a Ženevy, dále TAP Air Portugal začínají až třikrát týdně létat do Lisabonu, ČSA dvakrát týdně do Oděsy a Austrian Airlines čtyřikrát týdně do Vídně. Během Velikonoc má naplánované lety do Barcelony společnost Vueling a k dispozici budou rovněž spojení do Valencie nebo Malagy, kam létají až dvakrát týdně Smartwings. Kromě toho zůstávají v provozu také lety do dovolenkových destinací, například do Hurghady, Marsy Alam, Las Palmas, na Tenerife, Fuerteventuru nebo Madeiru. I nadále jsou v provozu rovněž dálkové linky do katarského Dauhá s Qatar Airways či do Dubaje s Emirates i flydubai. Další linky budou přibývat postupně podle epidemického vývoje.

Letecký provoz už rok výrazně omezuje koronavirová krize. Pražské letiště kvůli ní loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let. Situace by se podle současných očekávání měla postupně zlepšovat během léta.

Reklama

Doporučované