Hlavní obsah

Pražský magistrát převzal od skautů betlémské světlo

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Skauti v sobotu před budovou magistrátu na Mariánském náměstí předali pražskému radnímu Vítu Šimralovi (Piráti) plamínek betlémského světla. Magistrát nyní rozveze světlo například do domovů pro seniory.

Článek

Skautští kurýři tento novodobý symbol Vánoc rozváželi po hlavním městě historickou tramvají. Betlémské světlo převzali skauti na hraničním přechodu s Rakouskem. Kvůli pandemii nemoci covid-19 letos světlo Pražanům k dispozici ve foyer magistrátu nebude.

„Hlavním tématem roku 2020 byla bezpochyby pandemie koronaviru, která zasáhla životy nás všech. Zpomalme a mysleme více na své a zdraví našich blízkých. Využijme vánoční čas ke chvilkám klidu a rozjímání,“ uvedl pražský radní Vít Šimral (Piráti).

Plamínek z Betléma nyní poputuje do několika pražských domovů pro seniory, například na Chodově, v Krči, Malešicích nebo na Zahradním Městě.

Putování Betlémského světla je novodobý vánoční zvyk. Jeho historie sahá do roku 1986, kdy byl plamínek v rámci dobročinné akce poprvé převezen před svátky z místa narození Ježíše Krista v Betlémě až do Rakouska. Odtud jej skauti každoročně rozvážejí dále po celé Evropě.

Reklama

Doporučované