Hlavní obsah

Pražský prostor Jatka78 chystá premiéry i přesun do šapitó

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Prvním zahraničním hostem pražského prostoru Jatka78 bude 15. a 16. září švédská umělkyně Manda Rydmanová, která přiveze představení Semaphore.

Článek

Novou sezonu Jatka78 oslaví společně s ostatními divadly 10. září Velkou holešovickou, běžeckým závodem divadelních štafet. Novinkou bude šapitó naplánované kvůli chystané rekonstrukci Pražské tržnice. Novináře o tom dnes informoval ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Pražskou tržnici v budoucnosti čeká rozsáhlá rekonstrukce, její součástí budou také úpravy Jatek78. Soubory v dramaturgických plánech proto předpokládají, že se v roce 2022 po dobu rekonstrukce přesídlí do šapita. To se divákům představí v létě 2021 v podobě Letní scény Jatek78.

„Šapitó je taková naše radost, kterou jsme si připravili na příští rok. Nechceme ztratit naše diváky ani soubory a než abychom hledali jiné místo v kamenných prostorech, řekli jsme si, že zkusíme cirkusový stan. Cirk La Putyka i další naše soubory v něm už mají dost zkušeností,“ řekl ČTK Kubišta. „Žádný vhodný stan na trhu jsme nenašli, tak jsme se rozhodli, že si stan podle našich představ necháme ušít. Na konci tohoto roku nám ho mají přivézt z Itálie,“ dodal.

Šapitó se Jatka78 pokusí umístit do Výstaviště v Holešovicích. Prostor pro 560 diváků plánují nabídnout k využití i dalším pražským divadelním souborům. „Počítáme, že to bude naše domovská scéna, vzniknou tam představení na klíč, některé soubory představí i starší představení,“ podotkl principál Cirku La Putyka Rosťa Novák mladší.

Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka zahájil sezonu 1. září obnovenou premiérou svého představení Memories of Fools. „Snažíme se dát lidem najevo, že návštěva divadelního představení není nebezpečná,“ uvedl Novák.

Pátý ročník běhu Pražskou tržnicí Velká holešovická opět nabídne závod jednotlivců a divadelních štafet. Kromě týmu Cirku La Putyka se do závodu zapojí například Švandovo divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Orchestr a Činohra Národního divadla, Dejvické divadlo, soubor VOSTO5 a další. Vítězný tým získá 20.000 korun na nákup vstupenek do svého divadla, které věnuje těm, kteří si je běžně nemohou dovolit.

Švédská umělkyně Rydmanová vyniká ve vzdušné a pozemní akrobacii, čeští diváci ji znají ze souboru Analog. Soubor Dekkadancers 22. září uvede premiéru představení I Am A.I., kterou se po působení ve Švédsku k souboru vrací Viktor Konvalinka.

Mezi 10. a 13. listopadem jsou v plánu vystoupení australského souboru Gravity & Other Myths. Přiveze inscenací A Simple Space. Prosincový program Jatek78 do Pražské tržnice vrátí představení Roots Cirku La Putyka. Na rok 2020 připadá 125 let od založení Pražské tržnice a šest let Jatek78. Obě výročí se spojí v jedné divadelní site-specific show, kterou na konci roku připraví kosmopolitní soubor s berlínskou základnou Analog.

Leden bude na Jatkách78 patřit dvojici Nikki & JD. V únoru 2021 se na Jatka78 vrátí kanadští Barcode Circus Company s představením Sweat & Ink. Inscenace Vrahova hygiena bude po Amerikánce příští rok dalším společným projektem režiséra a producenta Viktora Tauše a scénáristy Davida Jařaba. Cirk La Putyka kvůli koronaviru přesunul projekt Cesty na duben 2021. Představení bude provázet dějinami cirkusu. Další premiéru Runners chystá Cirk La Putyka na červen 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované