Hlavní obsah

Před 30 lety. Nezákonné shromáždění zneužilo 28. října a Miroslava Němcová slavila narozeniny

Foto: Seznam.cz

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

71. výročí vzniku společného států Čechů a Slováků – věrnost lidu a socialismu

Nový příslušníci ozbrojených sil složili při příležitosti oslavy státního svátku ČSSR slavnostní slib věrnosti pracujícímu lidu a socialistické vlasti. Projevu se ujal předseda České národní rady Josef Kempný. Soudruh Kempný v něm hovořil o stanoveném cíli urychlit další hospodářský a společenský vývoj státu, kterého má být dosaženo cestou přestavby a demokracie.

Zneužili 28. října

Kolem třetí hodiny odpoledne se u sochy sv. Václava na Václavském náměstí sešlo několik set osob zjevně čekajících na nějaký podnět k akci. Na místě jsou slyšet různé jazyky. Nezákonného shromáždění se údajně shromáždilo kolem 3000 osob. Průvod pořádalo několik organizátorů včetně Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy.

Pozvání na cesty – úryvek z inzerátu

NABÍDKA ČEDOKU! Z pestré palety zájezdů do Sovětského svazu v prvních měsících roku 1990 si jistě vyberete i vy. Zastavte se v nejbližší kanceláři Čedoku, kde dostanete podrobnější informace. Z novinek Vám nabízíme: 9denní letadlem, vlakem MOSKVA-RIGA-LENINGRAD s odlety v termínech únor až duben, cena: od 5990 Kčs.

Ze zahraniční:

Vláda USA smí připravit převrat

Představitelé USA si ponechali právo podílet se na přípravě převratů v cizích zemích. Výjimku v přípravě tvoří vražda vedoucího činitele.

Poslední výbuch ve stepi

V pátek 27. října bylo na základě sovětsko-americké smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu zničeno posledních pět raket krátkého doletu. Likvidace proběhla na raketové základně Saryozek v Taldykurganské oblasti Kazachstánu. Ten samý den byly také zničeny opalovací zařízení těchto raket ve Staňkovu u Minsku.

Ochrana sovětského ústavního řízení

Restrukturalizace činnosti orgánů státní bezpečnosti neboli KGB si vyžádala vznik nového oddělení. To bude mít za úkol odhalovat a mařit záměry zahraničních zvláštních služeb, jejichž cílem je podporovat organizované protisovětské skupiny v SSSR. Také bude bojovat s protiústavní činností jako jsou akce, jejichž záměrem je vyvolávat národnostní třenice.

Počasí

V ČSR oblačno, od západu zataženo s deštěm. Nejnižší teploty 7 stupňů, nejvyšší 11 až 14.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Miroslava Němcová

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny. Nyní poslankyně za ODS.

Co jste v roce 1989 dělala a jak vypadal váš život?

Tehdy jsem byla v rekonvalescenci, protože jsem v roce 1988 byla onkologickým pacientem. Prodělala jsem tedy docela závažné onemocnění, a v roce 1989 jsem se z něj ještě dostávala. Navíc přesně 17. listopadu slavím narozeniny, tak jsme byli doma. Ale sledovali jsme televizi Vídeň, kterou jsme vždycky zkoušeli naladit, což bylo složité a většinou jsme neviděli a neslyšeli nic. Ale mezi tím zrněním jsme vyrozuměli, že se v Praze něco děje a postupně jsme získávali čím dál víc informací.

Takže o dění na Národní třídě jste se dozvěděla z televize?

Přesně tak, pak jsme zkoušeli i tehdejší Československou státní televizi, kde nějaké zprávy také probleskovaly. Tak jsme si uvědomili, že se v Praze něco děje, ale samozřejmě jsme nemohli mít představu, jak přesně to vypadá. Myslím, že ten venkov opravdu dychtil po informacích, ale docela dlouho trvalo, než je dostal.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Odpověď bych rozdělila na dvě části. První část byla obrovská naděje, že se něco opravdu děje, protože tomu napovídaly už události v září, kdy tady byli východní Němci. Evidentně jsme cítili, že se kolem nás něco děje. Dosáhlo k nám i vysílání Svobodné Evropy, tak jsme něco čekali, ale bylo to, jak když praskne nějaká obruč, která vás svírá. Tak to byl první pocit, první emoce.

Druhá hned nastoupila taková mateřská, rodičovská, protože jsme měli syna v prvním ročníku medicíny v Praze a neměli jsme od něj žádné zprávy. Mobily nebyly, dovolat se na kolej nebylo možné. V tom přicházely zprávy o mrtvém studentovi, nikdo ještě nevěděl, jak to je nebo není, co se vlastně všechno stalo, kolik je zraněných. Tak jsme jako každý rodič byli v panice, co se děje. Takže tyhle dvě emoce, prudká radost a otevřené dveře naděje a do toho strach o nejbližšího člověka, ale celkově převládala naděje.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se podle vás myšlenky listopadu 1989?

Já jsem zkroušená z posledních let, z doby prezidentování Miloše Zemana a vládnutí Andreje Babiše. Ale to sama pro sebe dávám stranou při tomto hodnocení, protože se vracím k těm původním myšlenkám. První byly svobodné volby a jsem přesvědčena, že stále všechny volby, které od té doby proběhly, byly volbami svobodnými. Čili tento požadavek se naplnil stoprocentně.

Druhý požadavek byl návrat do demokratického systému. Navázat na odkaz první republiky, což se stoprocentně nemůže podařit nikdy. Ale Ústava a všechny zákony jsou koncipovány jako mantinely demokratické země. To nikdo od té doby nezměnil. Byla přidána Listina základních práv a svobod, tohle všechno garantováno je a zůstává.

Vzhledem k tomu, že se podle mě podařila i transformace společnosti po ekonomické stránce, byť restituce byly složitým procesem a náprava křivd možná není ve sto procentech, ale obnova soukromého vlastnictví byla podmínkou pro to, aby se společnost mohla přibližovat zemím, které pro mě byly těmi, jak bych chtěla žít, třeba Rakousko nebo země na západ od nás.

Tak tyto parametry se naplnily, politika je i v jiných zemích zmítána různými vlivy a kauzami, tak s tou někdy spokojená jsem, někdy ne, ale jako občan jsem nesmírně vděčná, že jsem mohla prožít 30 let života ve svobodě a mohla jsem se svým životem udělat to, co bylo v mých představách.

Reklama

Doporučované