Hlavní obsah

Před 30 lety zemřel poslední vězeň komunistického režimu. V Hradci Králové vzpomínali na Pavla Wonku

Historici a disidenti ve čtvrtek vzpomínali na Pavla Wonku, jenž je označovaný za poslední komunistickou oběť, která zemřela ve vězení. V Hradci se konala velká konference o politických vězních.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně 30 let uplynulo ve čtvrtek od smrti Pavla Wonky. Ten bývá označován za posledního vězně komunistického režimu, který zemřel ve vězení. Do vazební věznice v Hradci Králové se dostal kvůli tomu, že kandidoval jako nezávislý kandidát do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Za nejasných okolností zemřel 26. dubna 1988. Do Hradce Králové se sjeli disidenti a historici z celé republiky a Polska, aby uctili jeho památku a také připomenuli podmínky politických vězňů za dob normalizace.

Článek

Celodenní akce, která se konala v hradecké městské knihovně, jež trochu symbolicky sídlí ve Wonkově ulici, byla plná besed a rozhovorů s pamětníky, ale také přednášek historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů, Platformy evropské paměti a svědomí, Vojenského historického ústavu či Ministerstva obrany.

Wonku a zahraniční ohlasy na jeho smrt připomněl historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Pro mě je Pavel Wonka zajímavý především svojí kandidaturou do Sněmovny lidu Federálního shromáždění v roce 1986, za kterou byl odsouzen. Tehdejší ústava kandidaturu nezávislého kandidáta umožňovala, avšak Wonka byl kvůli ní zatčen a odsouzen,” uvedl Blažek. Disident se po návratu z vězení odmítl podrobit takzvanému ochrannému dohledu, kvůli čemuž se dostal v roce 1988 opět do vazební věznice, v níž později zemřel.

Debaty se zúčastnil i bratr Pavla Wonky Jiří, který už od 90. let minulého století bojuje za očištění bratrova jména. „Podařilo se mi zrušit už 14 rozsudků. Co mě ale mrzí, je, že za to nebyl nikdy nikdo potrestán,” rozčílil se na chvíli Wonka, který poslední soud vyhrál před měsícem. Hradecký okresní soud letos v březnu rozhodl, že Pavel Černík, bývalý spoluvězeň Pavla Wonky, se musí omluvit za svá slova, že Wonka byl gauner a ve věznici Plzeň-Bory donášel dozorcům.

Podle pořadatele čtvrteční akce a bývalého disidenta Miroslava Petra je stále potřeba připomínat podmínky politických vězňů za dob normalizace. „Je nutné dnešní dobu seznamovat s podmínkami, jaké političtí vězni měli. Nevěděli, jestli vězení přežijí ve zdraví, nebo jestli ho vůbec přežijí, jak se ostatně ukázalo na Pavlu Wonkovi. Tehdy šlo i o život,” uvedl Petr, který organizoval také vzpomínku na Wonku u bývalého sídla krajských komunistů, kde má poslední oběť komunistického režimu svoji pamětní desku.

Reklama

Související témata:

Doporučované