Hlavní obsah

Poslanecká komise k OKD vyslýchala expremiéra Bohuslava Sobotku čtyři hodiny

Expremiér Bohuslav Sobotka.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V pátek pokračoval výslech důležitých figur z období privatizace OKD. Dopoledne dorazili před komisi dva ministři Zemanovy vlády, odpoledne se dostavil exministr financí a bývalý premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Před druhou hodinou dorazil do Sněmovny Bohuslav Sobotka. Na místo, kde působil 22 let své poslanecké kariéry, se dostavil přibližně čtvrt roku poté, co se mandátu vzdal.

Před komisí vypovídal expremiér zhruba čtyři hodiny, další hodinu pak kontroloval protokol.

Sobotka byl v roce 2004 z pozice ministra financí ve vládě Stanislava Grosse politicky zodpovědný za prodej posledních státních akcií firmě Karbon Invest. Právě tato operace je nejčastěji napadána kvůli tomu, že cena 4,1 miliardy korun za bezmála 46procentní podíl byla pro stát velmi nevýhodná.

Sobotka před samotným výslechem novinářům zopakoval podobná slova, jaká uvedl už loni před soudem. Hlavní chybou podle něj byla divoká privatizace v devadesátých letech, která vyvrcholila tím, že stát ztratil v OKD majoritu.

Předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti) shrnul dnešní vystoupení předvolaných svědků.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

„Stát rozdával akcie zadarmo tak dlouho, až v roce 1996 přišel o majoritu. Já jsem se stal ministrem financí šest let poté, a tehdy už stát nemohl zásadním způsobem ovlivňovat osud této společnosti. A proto také došlo k privatizaci. Logicky v rámci stability do rukou toho, kdo kontroloval zbytek společnosti. Jsem přesvědčen i po těch čtrnácti letech, že vše proběhlo v souladu se zákonem a s pravidly Evropské unie,” řekl při příchodu Sobotka.

Dodal, že je připraven poslance informovat o postupech, které volilo Ministerstvo financí při doprivatizaci těžební společnosti v roce 2004.

Jako první se před devátou hodinou ráno v pátek před vyšetřovací komisi k OKD dostavil současný guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten působil v době, kdy stát připravoval počátkem tisíciletí doprivatizaci OKD, jako ministr financí a následně průmyslu.

Takto hodnotil dopolední výslechy Rusnoka a Grégra předseda komise.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

K tomu, jak výslech probíhal, Rusnok příliš sdílný nebyl. „Ptali se mě na to, co si pamatuji, a já sem jim řekl, co si pamatuji. Co si nepamatuji, jsem jim neřekl. Tím to skončilo. Detaily vám sdělovat nemůžu, protože je to uzavřené,“ řekl poté Rusnok novinářům při odchodu ze Sněmovny.

Po Rusnokovi přišel na řadu jeho předchůdce ve funkci ministra průmyslu Miroslav Grégr. Osmaosmdesátiletý expolitik zažil ve funkci v roce 1998 ještě vyvrcholení takzvané divoké privatizace OKD, kdy stát definitivně ztratil nad těžební společností kontrolu.

Oba exministři mluvili přibližně hodinu. Grégr po výslechu odešel vedlejším vchodem a s novináři vůbec nemluvil.

Podle předsedy komise Lukáše Černohorského (Piráti) poslanci probírali období mezi tím, kdy stát ztratil majoritu a než byl prodán zbývající minoritní podíl.

„Většina událostí vedoucích ke ztrátě majority se stala před tím, než nastoupili do ministerských pozic. Přímo se na tom tak nepodíleli, ale mají samozřejmě informace z dostupných zdrojů, které byly tou dobou na ministerstvu,“ řekl Černohorský s tím, že oba exministři doplnili poslancům některé detaily, jež nebyly přímo součástí písemných dokumentů.

Vyšetřovací komise pro OKD tento týden vyslýchá svědky. Také na základě těchto výslechů chce zrekonstruovat privatizaci, následný prodej i nedávný pád těžební firmy a dle zjištění případně podat například trestní oznámení.

V týdnu už komise vyslechla kromě několika úředníků i exministry Martina Pecinu, Milana Urbana, Vladimíra Špidlu nebo právníka Radka Pokorného. Z předvolaných se naopak nedostavili Zdeněk Bakala a Pavel Telička.

Pro Teličku se podle předsedy komise Černohorského hledá náhradní termín, Bakalovi se poslanci budou snažit doručit předvolání datovou schránkou.

Reklama

Doporučované