Hlavní obsah

Předčasné volby zažehnány. Katalánský parlament zvolil nového premiéra

Foto: Jomatofa, Wikimedia Commons

Separatistický kandidát Quim Torra se stal novým katalánským premiérem.

Reklama

Parlament autonomního regionu na severovýchodě Španělska zvolil v pondělí nového premiéra. Stal se jím separatistický poslanec Quim Torra, kterého odhlasovala prostá většina.

Článek

Pětapadesátiletý právník a nakladatel Torra získal 66 hlasů od obou separatistických stran Společně pro Katalánsko (JxCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC), proti bylo 65 poslanců opozičních stran. Ve druhém pondělním kole se tak na základě odhlasování prostou většinou stal novým katalánským premiérem. 

Autonomní region na severovýchodě Španělska se zvolením separatistického kandidáta vyhnul dalším předčasným volbám. 

V sobotním kole, kdy byla ke zvolení premiéra potřeba absolutní většina, Quim Torra neprošel. Z celkového počtu 135 křesel, které zákonodárný sbor má, potřeboval 68 hlasů. Od zvolení absolutní většinou ho tak dělily dva hlasy.

Čtveřice příslušníků malé radikální Kandidátky lidové jednoty (CUP) se hlasování zdržela jak v sobotu, tak v neděli, protože Torru nepodporuje.

Španělský premiér Mariano Rajoy k pondělnímu zvolení Torry řekl, že se mu nelíbí to, co vše v posledních hodinách slyšel, ale je ochotný nového premiéra soudit a hodnotit až podle jeho nadcházejících výsledků. Napsala to agentura AP.

Quim Torra v úřadu vystřídá Madridem sesazeného Carlese Puigdemonta. Dále ho čeká sestavení nové vlády, čímž by měla skončit přímá správa Katalánska španělskou vládou.

K tomuto bezprecedentnímu kroku Madrid přistoupil se souhlasem horní komory parlamentu, a to kvůli snaze regionu o odtržení od Španělska. Sesazené katalánské vedení poté španělská prokuratura obvinila ze vzpoury. Několik exministrů je ve vazbě a Puigdemont se nachází v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Reklama

Doporučované