Hlavní obsah

Přední stavitel tunelů přišel o prověrku. Kvůli Rathovi, i když s ním nemá nic společného

Proč skončila firma Metrostav v kauze Rath před soudem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma Subterra se nesmí účastnit zakázek, které prověrku vyžadují. Jejím klientem tak nemůže být například polostátní ČEZ.

Článek

Korupční kauza kolem odsouzeného bývalého hejtmana Davida Ratha má dopady nejen na velkou českou stavební firmu Metrostav, ale už také na jednu její dceřinou společnost.

Firmě Subterra, která patří mezi přední stavitele tunelů, odebral Národní bezpečnostní úřad kvůli tomu případu bezpečnostní prověrku na stupeň „důvěrné“.

A Městský soud v Praze – jak Seznam zjistil – před několika dny zamítl žalobu, kterou kvůli tomuto rozhodnutí podala. Verdikt není pravomocný.

Subterra na rozdíl od Metrostavu, který čelí jako firma obžalobě, přitom v kauze Rath nijak nefiguruje. Národní bezpečnostní úřad a nyní i soud ale řekly, že k odebrání bezpečnostní prověrky postačilo několik okolností.

Soudkyně Viera Horčicová v rozhodnutí, které Seznam získal, napsala, že Metrostav je jediným akcionářem společnosti Subterra. Obě pojí také společná obchodní strategie a probíhá mezi firmami řada konkrétních obchodů.

A navíc soudkyně ještě zmínila, že v minulosti byl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát členem dozorčí rady společnosti Subterra (mezi roky 2004 – 2014).

Podle obžaloby v druhé větvi kauzy Rath měl Pilát a obchodní ředitel Metrostavu Jiří Anděl ovlivňovat veřejné zakázky na rekonstrukci pavilonu v Oblastní nemocnici Kolín a bloku C2 Oblastní nemocnice Kladno.

Podílet se na tom měli s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou (dříve Pancovou). Ta si už odpykává šest let vězení podle rozsudku v první větvi této kauzy.

„Zejména přepisy odposlechů poskytují ucelený obrázek o dlouhodobé komunikaci mezi společností Metrostav, jednající prostřednictvím Piláta či Anděla, a Pancovou, kterou lze stěží vyložit jinak než jako dojednávání protiprávního navýšení ceny dotčených veřejných zakázek za účelem neoprávněného zisku společnosti Metrostav a získání prostředků na úplatky pro Pancovou a další zúčastněné osoby,“ napsala v rozhodnutí Horčicová.

Soud: Metrostav ohrožoval zájmy Česka

Soudkyně zároveň doplnila, že není možné dospět k jednoznačnému závěru, že se Metrostav dopustil trestné činnosti. Toto zjištění může podle ní udělat jen trestní soud.

„Lze však učinit závěr, že se společnost Metrostav s vysokou pravděpodobností dopouštěla protiprávního jednání, kterým ohrožovala zájmy České republiky v oblasti ekonomiky a, s ohledem na prostředky Evropské unie, které měly být použity, též v oblasti mezinárodních vztahů,“ doplnila Horčicová.

Na opravu kolínské nemocnice měly jít právě peníze i z Evropské unie.

V rozhodnutí soudu se také píše, že Subterra získala prověrku na stupeň „důvěrné“ 14. března 2014. Už za dvanáct dní ale Národní bezpečnostní úřad firmě napsal, že zahajuje řízení o jejím odebrání. K čemuž nakonec došlo v květnu roku 2015.

Mluvčí firmy Subterra Vladislav Beneš uvedl, že s odebráním prověrky od začátku nesouhlasí a tak se kvůli tomu soudí.

„Národní bezpečnostní úřad rozhodl na základě svého správního uvážení, které však dle našeho názoru nekoresponduje s realitou a vede Národní bezpečnostní úřad k nesprávným a neobjektivním závěrům,“ napsal Beneš.

Kvůli tomu, že firma o prověrku přišla, se nemůže účastnit veřejných zakázek, u nichž se právě získání tohoto bezpečnostního dokumentu vyžaduje. Ředitel Národního bezpečnostní úřadu v této souvislosti podle soudního dokumentu zmínil, že firma nemůže poskytovat své služby třeba energetickému gigantu ČEZ.

Proti rozhodnutí pražského městského soudu je možné podat ještě kasační stížnost. Jeho mluvčí Markéta Puci uvedla, že ji zatím nikdo nepodal.

Reklama

Doporučované