Hlavní obsah

Přední výrobci vakcín proti covidu-19 očekávají tržby 32 miliard dolarů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Analytici z Wall Street předpokládají, že vakcíny na covid-19 přinesou společnostem Pfizer, BioNTech a Moderna dohromady 32 miliard dolarů, a to jen za rok 2021.

Článek

Definitivní schválení vakcíny firmy Pfizer proti covidu-19 v USA představuje nejen naději na rychlejší konec pandemie, ale podle stanice CNN i příležitost farmaceutické společnosti k obrovskému výdělku.

Americký Pfizer si svou vakcínou podle předpovědí investiční banky Morgan Stanley za letošní rok vylepší tržby o 19 miliard dolarů. Tato suma se přičte k 975 milionům dolarů, které díky vakcíně utržil už v loňském roce. V letech 2022 a 2023 pak podle odhadů dostane dalších zhruba 9,3 miliardy dolarů díky pokračující vakcinaci po celém světě.

Akcie farmaceutické firmy v souvislosti se schválením vakcinace vzrostly jen o 12 procent, což je dáno tím, že Pfizer je tak jako tak masivní společnost. Loni patřila pozice nejúspěšnějšího léku z říše Pfizer vakcíně proti pneumonii, která farmaceutům přinesla 5,8 miliardy dolarů

O úspěch se Pfizer podělí s německou farmaceutickou firmou BioNTech, s níž na vývoji ochranné látky spolupracoval. Akcie BioNTechu dosud díky práci na vakcíně vzrostly o 300 procent, hodnota firmy se odhaduje na necelých 30 miliard dolarů.

Společnou vakcínu firem Pfizer a BioNTech už počátkem letošního ledna schválila Evropská unie, stejně jako vakcínu další americké společnosti Moderna.

Akcie do loňského roku poměrně neznámé farmaceutické společnosti Moderna posílily díky vývoji vakcíny o 700 procent. Její hodnota se tak vyšplhala na 62 miliard dolarů. Banka Morgan Stanley odhaduje, že přibližně polovina tržní hodnoty firmy je spojená s její vakcínou na covid-19.

Na základě rychle rostoucí ceny akcií je podle investorů možné předpokládat, že Moderna v tomto roce utrží na vakcíně zhruba 13 miliard dolarů. Za rok 2019 se přitom v kolonce tržeb „krčí“ suma 60 milionů dolarů. Vakcína proti covidu-19 je vůbec prvním schváleným léčivem z firemních laboratoří. V ceně akcií se však také odráží důvěra investorů, že rozhodně nejde o poslední úspěch.

Díky povaze svých produktů mohou farmaceutické firmy počítat se zvýšenou podporou veřejnosti i úřadů. Jak Pfizer, tak Moderna zveřejnily předběžná data, podle kterých jsou jejich vakcíny při prevenci koronaviru vysoce účinné, látky tak mají potenciál oživit pandemií utlumenou světovou ekonomiku - a vzhledem k různým mutacím také skýtají příslib, že je bude nutné pravidelně modifikovat. Což může představovat práci na celé roky dopředu.

Pfizer, BioNTech i Moderna kvůli svým tržbám čelí kritice za vydělávání na lidském utrpení. Na to však například Pfizer namítá, že nečerpal prostředky z veřejných zdrojů a celé riziko včetně velmi drahého vývoje vzal na sebe. Někteří konkurenti zvolili odlišný přístup, například americký Johnson & Johnson a AstraZeneca ve svých prohlášeních uvedly, že své vakcíny na covid-19 vyrobí a dodají bez tlaku na zisk.

Reklama

Doporučované