Hlavní obsah

Závod o vakcínu se vrátil o několik kroků zpátky, firmy vylepšují látky

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

Firma AstraZeneca oznámila, že urychlí adaptaci své vakcíny na nové typy koronaviru.

Reklama

Nové mutace koronaviru lépe odolávají protilátkám, a tak musejí farmaceutické firmy očkování upravit. AstraZeneca teď urychluje vývoj účinnější vakcíny. Doufá, že bude dostupná za šest až devět měsíců.

Článek

Výrobci vakcín proti covidu-19 znovu závodí s časem. Tentokrát čelí výzvě, kterou přinášejí nové mutace koronaviru.

Především nová jihoafrická varianta viru SARS-CoV-2 přiměla farmaceutické společnosti přezkoumat účinnost svých vakcín. Výrobci teď svou pozornost zaměřují na jejich úpravu, díky které by měly být účinné i proti novým mutacím.

Kmen viru objevený v Jihoafrické republice loni v říjnu sice podle dosavadních informací nezpůsobuje vážnější průběh nemoci covid-19, zato se šíří o 50 procent rychleji a lépe odolává protilátkám. Zatím dostupné vakcíny tak mají na variantu 501.V2 menší účinek.

Společnosti teď musí zapracovat na vylepšení stávajících vakcín. Lékař a imunolog Anthony Fauci z amerického Národního ústavu zdraví pro server The New York Times řekl, že koronavirus bude i nadále mutovat. Proto podle něj musejí být výrobci „rychlí, aby mohli v případě nutnosti vakcíny snadno přizpůsobit“.

Firma AstraZeneca teď oznámila, že urychlí adaptaci své vakcíny na nové typy koronaviru. K dispozici by tak mohla být za šest až devět měsíců.

Oxfordská vakcína od firmy AstraZeneca podle nové studie poskytuje jen „minimální ochranu“ proti jihoafrické verzi koronaviru. „Vakcínu musíme průběžně upravovat jako u očkování proti chřipce,“ přirovnal výkonný ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot.

Neuropatolog a vedoucí výzkumu a vývoje ve společnosti AstraZeneca Mene Pangalos oznámil, že vývoj nových variant začal už před několika „týdny až měsíci“. Až firma vybere nejvhodnější variantu z vakcín cílených na nové mutace, zahájí nové klinické studie. K tomu by mohlo dojít letos na jaře.

Účinnější vakcíny AstraZeneca by pak mohly být k dispozici na podzim. Svého cíle chce společnost dosáhnout „využitím stávajících klinických dat a optimalizací svého zavedeného dodavatelského řetězce“.

Urychlit vývoj vakcíny, která by byla účinná i proti nebezpečnějším mutacím, chce i další z výrobců – americká společnost Moderna. Rozhodla se tak, když studie ukázaly, že její očkování působí proti typu 501.V2 slaběji.

Právě kvůli nižší účinnosti vakcíny AstraZeneca chce Jihoafrická republika vyměnit nebo prodat nafasované dávky, kterými měla naočkovat své zdravotníky a osoby z rizikových skupin. Varianta 501.V2 je v zemi zodpovědná za 90 procent nově nakažených obyvatel. Jako náhradu Jihoafrická republika zvažuje vakcínu od společnosti Johnson & Johnson.

Fauci však v pátek varoval, že výsledky klinických studií společnosti Johnson & Johnson také ukázaly menší účinnost vůči mutaci. Server The New York Times informoval, že v USA tato vakcína funguje jen na 75 procent a v Jihoafrické republice může zaručit jen 57procentní účinnost.

Podle studie oxfordských vědců se jako nejúčinnější varianta proti novým mutacím jeví vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. U lidí, kteří již dostali obě dávky vakcíny Pfizer, byly objeveny protilátky, které dokázaly rozpoznat a neutralizovat britskou i jihoafrickou mutaci. Imunitní reakce u nových variant byla ale slabší než u té původní. Vědci se ale v tomto případě nezaměřovali na tvorbu T-lymfocytů, které jsou rovněž důležité pro získání trvalé ochrany.

Vakcíny Pfizer a Moderna se totiž podle serveru CNBC snadněji přizpůsobují novým kmenům, což jim usnadňuje technologie mRNA. Obě obsahují molekulu nazývanou messenger RNA, jež nese instrukce pro produkci proteinu, který je na povrchu viru a umožňuje mu vstoupit do buněk. Imunitní systém protein rozpozná a začne vytvářet protilátky. Vakcína od společnosti AstraZeneca funguje na jiném principu.

Reklama

Doporučované