Hlavní obsah

Předzahrádky restaurací v Ústeckém mají zatím zákazníků málo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kuchaři vaří z čerstvých potravin, číšníci leští stoly a dekorují je květinami a majitelé restaurací nejen v Ústeckém kraji vyhlížejí první zákazníky.

Článek

O předzahrádky, kam lidé od 11. května opět mohou, ale zatím kvůli špatnému počasí velký zájem není. Náklady na provoz tak majitelé musí zaplatit, kompenzace ušlého zisku je však nečeká. Provozovatel ústecké restaurace Kocanda Michal Ryšlavý by otevřel raději až 25. května najednou venkovní i vnitřní část provozu. Řekl to dnes ČTK.

Díky zlepšování epidemiologické situace v posledních týdnech vláda postupně ruší restriktivní omezení, která zavedla v březnu. V pondělí se po dvouměsíční přestávce otevřely kromě venkovních zahrádek restaurací také obchodní centra nebo kadeřnictví. Další vlna uvolňování by měla následovat za dva týdny. Od 25. května by se tak mohly otevřít i vnitřní prostory restaurací.

„Jsme odkázáni na počasí,“ uvedl Ryšlavý. V pondělí totiž většinu území republiky zasáhl silný vítr doprovázený deštěm. První den tak provozovatel venkovní část restaurace musel zavřít dřív, přišlo jen několik zákazníků. Dnes jich podle něj bylo víc, rezervace si však zatím nikdo nedělá.

Ani děčínská kavárna Coffee and Books v pondělí neměla davy zákazníků. Manažer provozu Jan Kulíšek ČTK řekl, že kvůli počasí chodí na kávu a zákusek méně lidí než minulý týden k výdejnímu okénku. „Rezervace si zatím nikdo nedělal,“ uvedl.

Nyní se kavárna připravuje na otevření vnitřní části, kde jsou k zapůjčení stovky knih. Dodal, že reálnější je knihovnu obehnat dočasně páskou, není si jistý, zda by se našel prostor pro karanténu knih, kdy se publikace, které někdo měl, na nějakou dobu odkládají.

Reklama

Doporučované