Hlavní obsah

Třetí dávku může dostat každý, vláda ji doporučí všem nad 60 let

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rada vlády pro zdravotní rizika v pondělí ráno projednala pravidla třetí dávky očkování proti covidu-19.

Článek

Jak už informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), registrace k přeočkování proti covidu-19 třetí dávkou se spustí 20. září.

Podle informací na Twitteru Chytré karantény bude třetí dávka doporučená všem nad 60 let. Z příspěvku ale vyplývá, že nárok na vakcínu, která posílí získanou imunitu, bude mít každý, kdo už má osm měsíců po dokončeném očkování.

Ráno tyto podmínky projednala Rada vlády pro zdravotní rizika, potvrdil vedoucí tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Odpoledne musí plán ještě potvrdit vláda.

Podle dřívějších informací ministerstva by lidé třetí dávku vakcíny měli dostávat u praktických lékařů, případně v nemocnicích. Velká očkovací centra mimo zdravotnická zařízení se v září postupně ruší.

Zdravotníci budou aplikovat posilující dávky vakcíny typem mRNA, tedy od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako třetí dávku je mohou dostat i lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca, která je jiného typu, a jako druhou lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Za rizikové skupiny odborníci považují seniory, chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli ve svém pravidelném pořadu na sociálních sítích řekl, že od 10. září dostanou lidé, kterých se přeočkování třetí dávkou bude týkat, informační SMS zprávu.

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Také některé české studie ukazují, že zejména u seniorů po několika měsících mohou protilátky po očkování výrazně klesnout.

Reklama

Doporučované