Hlavní obsah

Přehledně: Testovat musí i nejmenší firmy a živnostníci. Co to obnáší?

Foto: Seznam Zprávy

Co se mění u povinnosti testovat ve firmách? Tady je přehled nejčastějších otázek a odpovědí.

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozšířila povinné testování i na nejmenší firmy, neziskovky a živnostníky. Povinnost pro ně začne platit od 6. dubna. U OSVČ bude platit, že se testování týká jen těch, kteří se při práci setkávají s dalšími lidmi.

Článek

Vláda v pondělí schválila povinnost testování pro všechny firmy, tedy i ty s méně než deseti zaměstnanci. Pracovníky, kteří docházejí do zaměstnání, musí začít testovat od úterý 6. dubna a poté test každý týden zopakovat. Testování se nově týká také OSVČ, které se při práci setkávají s třetími osobami (s výjimkou osob ve společné domácnosti).

„Pokračování v úspěšném projektu plošného testování, nebo uzávěra průmyslu? Jsem ráda, že vláda zvolila první cestu,“ uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová.

Do 12. března musely všechny své zaměstnance otestovat firmy s více než 249 zaměstnanci, do 15. března pak firmy nad 49 zaměstnanců. Do pátku 26. března musí všechny své zaměstnance otestovat firmy od deseti zaměstnanců. Testování je zatím povinné jednou za sedm dní.

K testování firmy mohou přistoupit několika způsoby. Buď pomocí závodního lékaře, nasmlouvaných zdravotníků nebo samotesty, s nimiž může test provést i nezdravotník či zaměstnanec sám.

SZ Byznys sestavil přehled nejčastějších otázek ohledně testování.

Které firmy a od kdy musí začít testovat?

Podniky nad 249 zaměstnanců musely otestovat všechny zaměstnance do 12. března.

Firmy s 50 až 249 zaměstnanci musely dokončit první kolo testování do 15. března.

Firmy od 10 do 49 musí všechny své zaměstnance otestovat do 26. března.

Úřady a další veřejné instituce s 50 a více zaměstnanci musely všechny pracovníky otestovat do čtvrtka 18. března.

Firmy s méně než 10 zaměstnanci testují od úterý 6. dubna. Týká se to i neziskových organizací a OSVČ, které se setkávají se třetími osobami, vyjma těch ve společné domácnosti.

Co když má firma víc poboček?

Do podmínky počtu zaměstnanců se počítají všichni zaměstnanci ve všech pobočkách.

Co když má firma pobočky daleko od sebe?

Zaměstnanci z regionálních poboček nemusí jezdit za testy například do centrály firmy na druhém konci země, ale mohou se nechat otestovat sami v libovolném odběrovém místě nebo provést samotest.

Co když zaměstnanec pracuje mimo pracoviště?

Firma by mu měla umožnit podstoupit mimo pracoviště test, a to i doma (neplatí pro zaměstnance na home office a zaměstnance, kteří jednou za 7 dní chodí na pracoviště).

Jak se firmy k testování mohou zapojit?

Testování může probíhat:

a) u závodního lékaře (podmínky)

b) u najatých certifikovaných zdravotníků (návod)

c) nákup antigenních autotestů (seznam Ministerstva zdravotnictví).

Co stát/zdravotní pojišťovny firmám zaplatí?

U testování najatými zdravotníky pokrývá každý test jednou za tři dny zdravotní pojištění (350 korun na test).

U samotestování dostane firma příspěvek 60 korun na test a stát proplatí za měsíc čtyři testy pro jednoho zaměstnance (celkem až 240 korun měsíčně na zaměstnance). Ceny autotestů se však liší, od 60 korun do několika stovek. První vyúčtování za měsíc březen se uskuteční v dubnu.

Jak je to u pracovníků na dohodu?

Autotesty se proplácí i u tzv. dohodářů, pokud jsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění, tj. pokud si platí zdravotní pojištění.

Jaké platí podmínky pro samotestování?

Firma musí vyčlenit speciální místnost pro autotesty, zaměstnanci asistující u samotestování musí být vybaveni FFP2 respirátorem, ochrannými brýlemi a rukavicemi.

Informaci o provedení a výsledku testu zaměstnance včetně jeho čísla pojištěnce zaznamená pověřený zaměstnanec do přehledu o provedených testech. Jednou měsíčně musí firma vykázat pojišťovně počty provedených autotestů prostřednictvím zmíněného formuláře. V případě, kdy zaměstnanec provádí test doma, výsledek sdělí zaměstnavateli. Doma mohou provádět zaměstnanci test jen ve výjimečných případech (ti, kteří dochází na pracoviště jen jednou za 7 dní a ti, kteří nepracují doma, ale ani na pracovišti).

Faktury za zakoupené autotesty by si měla firma uschovat pro případnou kontrolu ze strany pojišťovny.

Další informace uvádí na svém společném webu české zdravotní pojišťovny.

Jak fungují autotesty?

Testovaný si je schopný test provést sám, případně za asistence k tomu firmou stanoveného zaměstnance. Existují různé typy autotestů, kdy se stírá vzorek z nosu, úst nebo se odebírají vzorky slin či stolice.

Co když autotest vyjde pozitivní?

Pozitivní zaměstnanec musí odejít do izolace a kontaktovat lékaře, případně hygienickou stanici. Ti zaměstnanci nařídí PCR test, který by měl nákazu potvrdit.

Co když zaměstnanec vykazuje příznaky onemocnění covid-19?

Pak nesmí použít autotest. Zaměstnanec s příznaky by měl zůstat doma a případně kontaktovat lékaře, který může nařídit PCR test.

Platí nějaké výjimky?

Testování se nemusí provádět u lidí na home office a také u zaměstnanců, kteří prodělali covid-19, už se na ně nevztahuje karanténa a od prvního pozitivního testu neuběhlo více než 90 dní. Testování se také nemusí provádět u lidí, kteří nemají příznaky onemocnění a doloží negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, který není starší než 48 hodin. Testovat se také nemusí očkovaní zaměstnanci, pokud už dostali poslední dávku vakcíny a od té doby uběhlo 14 dnů.

Musí se testovat očkovaní zaměstnanci?

Jak bylo uvedeno výše, očkovaní se testovat nemusí, uplynulo-li 14 dnů od poslední dávky vakcíny. Opatření vlády ale vyžaduje jako potvrzení o očkování certifikát českého Ministerstva zdravotnictví, s tím můžou mít problém zahraniční pracovníci, byť jsou očkovaní. Ti se pak musí nadále testovat, dokud se pravidla nezmění.

Jak funguje samotestování u OSVČ?

Podobně jako u firem. OSVČ si musí koupit autotesty v lékárně či přes distributora (seznam povolených testů). O proplacení musí požádat přímo pojišťovnu.

V případě pozitivního testu je třeba kontaktovat lékaře.

Upozornění: Na trhu, například v lékárnách, je možné zakoupit i testy, které nejsou na zmíněném seznamu Ministerstva zdravotnictví. Ty stát proplácet nebude.

Co když firma nestihne zajistit testování?

Zaměstnance, které se nepovede v lhůtě otestovat, nesmí firma vpustit na pracoviště. Pokud dané pracoviště nemůže bez neotestovaných zaměstnanců fungovat, musí firma pracoviště uzavřít do doby, než se podaří otestovat všechny zaměstnance.

Hrozí nějaké sankce?

Za nedodržení povinnosti testovat bude podle ministryně Aleny Schillerové firmě opakovaně hrozit pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun.

Další podrobnosti zveřejnilo ministerstvo v Průvodci testováním.

Ministerstvo také zveřejnilo videonávody pro firmy a OSVČ:

Reklama

Doporučované