Hlavní obsah

Testy 2× týdně jsou nereálné. Už teď bývají falešně pozitivní, říká šéf řezníků

Šéf Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík vysvětlil, proč je testování ve firmách hned dvakrát týdně téměř nemožné.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Povinné testování zaměstnanců dvakrát týdně? „Troufám si říct, že je to skoro nemožné,“ říká Karel Pilčík, šéf svazu řezníků, na nejnovější úvahy vlády změnit testování ve firmách.

Článek

Otestovat v třísměnném provozu všechny zaměstnance jednou týdně se s komplikacemi dá. Otestovat je dvakrát za týden je ale v tomto režimu téměř nemožné, říká o diskuzi vlády o rozšíření povinného testování ve firmách Karel Pilčík. Nejnověji o tomto úmyslu mluvila v neděli vicepremiérka Alena Schillerová v České televizi.

Jako šéf Českého svazu zpracovatelů masa Pilčík mluví za celou branži. Jako majitel MP Krásno pak přidává i vlastní zkušenost.

„Velmi těžko ty lidi seženeme, to je nerealizovatelné. Pracují na směny, někteří jsou navíc třeba tři dny v práci a pak zůstávají doma, protože mají dovolenou, nebo mají už naděláno,“ vysvětluje.

Stejný pohled má i Potravinářská komora, která připomíná i velkou finanční náročnost pro firmy.

„Vzhledem k minimálním záchytům, které se pohybují na hranici 0,5 procenta, je častější testování neodůvodnitelné,“ komentovala návrh vlády Dana Večeřová, prezidentka komory. „Jak ukázaly první výsledky testování, potravinářský průmysl skutečně vykazuje velmi přísná hygienická opatření a návyky, které fungují u zaměstnanců i mimo pracoviště. Navíc jsou v některých regionech testovací sady stále nedostupné. Pokud jsou k dispozici, tak za ceny, které mnohonásobně převyšují 60korunový příspěvek od státu,“ dodává.

Falešně pozitivní, další náklady navíc

V MP Krásno v prvním týdnu povinného testování antigenní testy odhalily z osmi set zaměstnanců jednoho pozitivního. V druhém týdnu jich bylo již dvacet, jenže u poloviny z nich pak další PCR testy už teď nákazu vyloučily.

Podle Karla Pilčíka tím firmě vznikají jen další náklady. „Pokud zaměstnanec vyjde v našem testování pozitivní, posíláme ho domů a čeká na PCR testy. Někteří se na ně dostanou druhý den, někteří až za dva dny. Podle vyhlášky je musíme platit a vše padá na náš vrub. Navíc, a to je největší problém, ti lidé nám velmi chybí,“ dodává.

V jeho společnosti je teď kvůli pandemii, chřipkám a hlavně karanténám nemocnost zhruba 12 procent. Ještě před rokem to bylo v průměru pět procent zaměstnanců. U některých společností z branže pak nemocnost začíná způsobovat i problémy ve fungování. „Vím, že někteří kolegové už nevykrývají objednávky odběratelů. Kvůli nemocnosti se ty objednávky nedaří uspokojit,“ dodává Pilčík.

Delší chřipka než obvykle

Karel Pilčík navíc upozorňuje na to, že zaměstnanci i bez covidu dnes zůstávají doma déle než v minulosti.

„Dříve byla chřipka 10 dnů, dnes trvá měsíc. Nevím, jestli toho lidé zneužívají, ale doby, kdy jsou doma, se významně prodlužují,“ dodává Pilčík s tím, že každý výpadek je pro jeho firmu v době, kdy jen těžko shání brigádníky, náročný.

Reklama

Doporučované