Hlavní obsah

Přelomová herní novinka: vesta, v níž ucítíte vítr, úder i bodnutí nože

VIDEO: V nové herní vestě ucítíte vjemy své postavy od větru až po úder i bodnutí.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Svět počítačových her a konzolí na nový rok obohatila jedna přelomová novinka. Španělé přišli s haptickou vestou, ve které hráči cítí to samé, co jejich avatar. Od pohlazení po rameni přes zásahy do hrudi až po pavouka na zádech.

Článek

Sci-fi budoucnost je zase o krok blíž. Lidé se koneckonců i podle červencové předpovědi Samsungu přenesou do virtuálního světa komplet i s tělesnými vjemy už do sedmi let – pomocí 6G sítí. A novinka v podobě herní vesty s elektrostimulátory svalů od firmy Owo Games tomu jde naproti. Bezdrátově replikuje přes 30 vjemů, jako třeba strčení, silný vítr či pocit zátěže při zvedání věcí, uvádí agentura AP.

Intenzita se nastavuje. Elektrody jsou i v zádech

„Cítit, že na vás někdo něco hází, nebo si užívat senzaci z toho, že cítíte i údery, nebo dokonce nůž, to vás úplně jinak propojí s vašimi postavami a všechno je pak mnohem reálnější,“ popisuje své nadšení audiovizuální technik Francisco Flores, který zařízení testoval spolu s novináři z videoherních a technologických magazínů.

Intenzitu si uživatel může lehce nastavit v aplikaci, což potvrzuje třeba i kanadský herní vývojář Morgan Smith ze společnosti Stonepunk Studios LLC. Vjemy potom haptická, tedy dotyková vesta předává elektrodami všitými na hrudi i zádech. Hráč tak může vytušit i to, co se děje za ním.

Zdravotní nezávadnost. Využít by ji mohl i Facebook

Reálně uživatelům ani po zdravotní stránce nic nehrozí. Španělé nicméně doporučují, aby zařízení nepoužívali lidé s kardiostimulátory či kovovými implantáty. Vestu prý ale sami vývojáři testovali přes pět let a o využití už jednají i s Facebookem či Ubisoftem.

Aktuálně nové herní zařízení zkoušejí vývojáři v sousedním Polsku, Německu a Rakousku. Zatím funguje na 15 hrách pro počítače, konzole i mobily, od iOS a Android přes Nintendo a Sony až po virtuální realitu, kterou tak dál rozšiřuje. Prodej má odstartovat brzy ze začátku roku s cenou mezi 400 a 450 eury, což je v přepočtu až 11 785 korun.

Výrobci vesty navíc uvádí, že její potenciální využití sahá i za herní průmysl. Mohla by se prý uplatnit také v edukativních programech, či dokonce v podpoře sociálního povědomí, ale také v armádních trénincích nebo v kinech.

Reklama

Související témata:

Doporučované