Hlavní obsah

Premiér mluvil o zavření D8, teď toho nechal. Pokračuje monitoring, řekl pouze

Reklama

Vláda řešila bezpečnost nové dálnice D8, kde musel být hned po otevření omezen provoz.

Článek

Druhý den poté, co byla po 32 letech konečně otevřena pro řidiče dálnice D8 vedoucí k německé hranici, řešila vláda otázku, zda je nová dopravní komunikace bezpečná.

„Vláda si vyslechla aktuální informace o monitoringu. Ten bude na kritickém úseku pokračovat,“ řekl po jednání premiér, který ještě v sobotu dopoledne mluvil o tom, že by se D8 mohla opět uzavřít.

V pondělí už o něco takového nezmínil.

I na přímou otázku, zda přetrvávají jeho pochybnosti o bezpečnosti D8, pouze odpověděl: „Především tam pokračuje monitoring. Má své důvody a bude mít své náklady. Není úplně zřejmé, kdy bude ukončen,“ řekl Sobotka.

Video: Co říkají o D8 geologové.

Rozhovor s geology Blahůtem a Cajzem o závadách na D8

Neprozradil ani, jaké má kabinet informace o bezpečnosti nebo o tom, v jakém stavu je nestabilní svah pod čerstvě otevřenou estakádou.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) od soboty ujišťuje veřejnost, že navzdory omezením je dálnice zcela bezpečná. Zda k tomu však v pondělí kabinetu předložil nějaké přesvědčivé argumenty, odmítl premiér říci.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš však Ťoka podpořil.

„Není důvod vyvolávat neklid. To, že tam byla nějaká betonová injektáž a v hloubce dvacet metrů se něco pohlo… lidé z ŘSD jsou zodpovědní a sledují to,“ řekl vicepremiér.

Video: Střihali jsme na D8 pásku se Zemanem a Babišem.

D8

Reklama

Doporučované