Hlavní obsah

Přenos informací o provozu na D1 zrychlí optický kabel dlouhý 160 kilometrů

Foto: EUROVIA CS

Dálnice D1.

Reklama

Přenos informací o provozu na dálnici D1 pro veřejnost by měl výrazně zrychlit. Zajistit by to měl nový páteřní optický kabel s délkou 160 kilometrů, který bude nainstalován během podzimu a nadcházejícího jara.

Článek

Tím dojde k dalšímu zvýšení rychlosti a přesnosti přenášených informací o provozu na dálnici D1 pro veřejnost.

„Proces si vyžádá průběžné uzavírky na dálnici v již zrekonstruovaných úsecích,“ informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Nový optický kabel, který bude nejdelším ve správě ŘSD, by měl výrazně zrychlit komunikaci mezi Národním dopravním informačním centrem a jednotlivými centry telematiky, která jsou umístěna na jednotlivých střediscích správy a údržby dálnice, a zařízeními umístěnými přímo na dálnici. Nově bude možná také jejich vzájemná zástupnost.

Technika bude instalována formou tzv. zafukování do připravených chrániček ve středním dělicím pásu. Chráničky byly vytvořeny v rámci pokračující rekonstrukce dálnice a ŘSD k instalaci přistoupilo právě nyní kvůli postupnému přerušování prací na dálnici před zimou.

Instalace bude postupná v úsecích mezi jednotlivými středisky správy a údržby dálnice. Řidiči se kvůli tomu musí připravit na částečné uzavírky už modernizovaných úseků dálnice ve směru do Prahy. Konkrétně se uzavře levý jízdní pruh a doprava povede ve dvou zúžených pruzích při pravém okraji vozovky. Ve směru do Brna bude provoz až na výjimky bez větších omezení.

Uzavírky začnou o prvním zářijovém víkendu a budou prováděny v několika etapách v uzavírkách o průměrné délce zhruba 4 kilometrů, jejichž umístění se bude každé 3 až 4 dny měnit. Zřizování a změny uzavírek jsou naplánovány do víkendových dnů nebo nočních hodin.

Reklama

Doporučované