Hlavní obsah

Přes moderní technologie k hrůzám minulosti. Praha postaví muzeum totality, inspiraci hledá v zahraničí

Foto: ČTK

Nové Muzeum paměti XX. století má připomínat dobu nesvobody i vše, co k ní vedlo.

Reklama

Uchovat paměť na dobu bezpráví a varovat před procesy, které k němu vedou. Bez zaprášených vitrín, ale interaktivně. To je posláním připravovaného Muzea paměti XX. století. Praha chce unikátní instituci založit ještě letos.

Článek

„Domluvili jsme se, že by se expozice měly věnovat celému 20. století a ne pouze úsekům, ve kterých vládla nesvoboda. Chceme zachytit i to, co se dělo předtím a potom. Proto jsme se rozhodli pro název Muzeum paměti XX. století,” popsala Seznamu radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Muzeum má vzdát hold obětem totalitních mašinerií. Ruku v ruce s tím bude připomínat události od roku 1914 do roku 1992 a popisovat mechanismy, které nesvobodě předchází.

Praha ale nejdříve musí schválit zakládací listinu a složení správní a dozorčí rady. Potom se práce chopí historici.

„Vypíše se projekt, na jeho základě a po vzoru světových muzeí potom bude vybráno místo. Máme vytipované nějaké objekty. Hovořilo se o oblasti bývalého Stalinova pomníku, ale s tím nesouhlasila Praha 7, tak to budeme respektovat. Optimální je nová nebo zrekonstruovaná budova. Nejradši bych byla, kdyby to bylo v centru, nebo širším centru – aby to bylo dostupné i pro turisty. Třeba kousek vedle magistrátu Clam-Gallasův palác, který se rekonstruuje a který nemá využití,” přiblížila Kordová Marvanová, kam by Praha interaktivní připomínku dob temna mohla umístit.

+5

Důraz na emoce

Pokud jde o formu, chce se Praha inspirovat desítkou etablovaných světových institucí – od jeruzalémského Muzea historie holokaustu, přes maďarský Dům teroru, ukrajinský Památník obětí hladomoru až po polské Muzeum exilu a emigrace. Počítá se s využitím moderních technologií, součástí projektu má být i osvěta, vzdělávání dětí a vědecká činnost.

„Nedávno jsme se byli podívat ve Varšavě, v Muzeu varšavského povstání – to je sice věnováno kratšímu časovému úseku, ale je to velmi inspirativní, protože je tam využito všech možných forem včetně filmů, předmětů… Aby to zprostředkovávalo ten pocit, ten dojem. Aby to nebylo mrtvé muzeum s vitrínami,” dodává radní.

Na vzniku nového muzea se bude podílet nejméně 35 neziskových organizací, které se zabývají českou historií, například Post Bellum, Konfederace politických vězňů nebo Junák. V září má o věci rozhodnout zastupitelstvo, po právní stránce by ale muzeum mělo vzniknout ještě letos, a to 17. listopadu. První návštěvníci by do něj měli zavítat do konce roku 2022.

Pokud jde o finance, Praha zatím počítá s prvním vkladem 10 milionů, které mají pokrýt náklady na vytvoření projektu odborníky. „Chtěli bychom samozřejmě získat i soukromé prostředky a třeba i ty evropské – jedna z organizací, která plán podporuje, je Evropská platforma paměti a svědomí. Jde navíc o téma, které zdůrazňuje i Evropský parlament, čili touhle cestou chceme jít. Myslím, že to do budoucna nebude financovat jen Praha,” říká radní.

Pochvaluje si, že má Muzeum XX. století širokou podporu i mezi opozicí. „Opravdu nikdo není proti. Diskutovali jsme to od prosince se všemi. Složení zastupitelstva je teď unikátní, nejsou tady třeba zástupci KSČM nebo nějaká taková strany, která by nesouhlasila,” uzavírá Kordová Marvanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované