Hlavní obsah

Přes sto tisíc nových případů s virem HIV. Rusko se obává epidemie

AIDS již ohrožuje přibližně jedno procento ruské populace.

 

Reklama

Rusko čelí hrozbě epidemie AIDS, počet nakažených celkově přesáhl milion.

Článek

Ačkoli je celosvětově hrozba HIV/AIDS na ústupu, výjimku tvoří střední Asie a východní Evropa v čele s Ruskem.

Místní AIDS centrum tento týden oznámilo, že jen letos v zemi přibylo sto tisíc nových případů. Odhaduje se, že virem HIV je nakaženo téměř milion a půl Rusů.

Ředitel organizace UNAIDS, která zastřešuje střední Asii a východní Evropu, Vinay Saldanha uvedl: „Přibližně jedno procento ruské populace ve věku od 15 do 49 let je nakaženo virem HIV." Rusko má přes 140 milionů obyvatel.

Šéf ruského AIDS centra Vadim Pokrovsky pak varoval před epidemií: „Situace se zhoršuje a nyní ohrožuje národní bezpečnost." Podle něj by velká epidemie mohla naplno propuknout do pěti let.

„AIDS se stal nejnebezpečnější nakažlivou nemocí v Rusku. Jeho důsledkem lidé umírají častěji než na jakoukoli jinou nemoc. Počet nových případů s HIV dokonce překročil tuberkulózu či žloutenku," uvedl Pokrovsky.

Podle něj je Rusko jedinou zemí na světě, kde více než polovinu nakažených (51 %) tvoří uživatelé drog. Druhou nejčastější příčinou je nechráněný pohlavní styk (47 %).

Jak je to v Česku

Čerstvá čísla k nemoci AIDS zveřejnila tento týden i Národní referenční laboratoř v České republice. Vyplývá z nich, že letos nakažených virem bude víc.

V roce 2015 přibylo 266 nových případů, letos však data jen z prvních deseti měsíců ukazují už 257 nových případů.

Kromě českých občanů se čísla týkají i cizinců s trvalým pobytem v ČR. Většinu z nich tvoří muži.

Reklama

Související témata:

Doporučované