Hlavní obsah

Prezident naočkovaný Sputnikem má pozitivní test na covid

Foto: Profimedia.cz

Argentinský prezident Alberto Fernández dostal první dávku ruské vakcíny Sputnik V na konci ledna.

Reklama

Alberto Fernández měl pozitivní antigenní test na koronavirus. V lednu byl přitom očkován ruskou vakcínou Sputnik V. Na výsledek PCR testu argentinská hlava státu teprve čeká.

Článek

Přestože má očkování na covid-19 „dávno“ za sebou, argentinského státníka Alberta Fernándeze začaly trápit bolesti hlavy a zvýšená teplota. Prezident jihoamerické země se proto nechal preventivně otestovat na koronavirus a antigenní test mu překvapivě vyšel pozitivní. Fernández o tom informoval na svém Twitteru.

„Rád bych ukončil své narozeniny jinak než touto zprávou, ale i tak mám dobrou náladu,“ tweetoval Fernández, kterému bylo v pátek 62 let. Uvedl také, že je v dobré fyzické kondici a v izolaci čeká na výsledek potvrzujícího PCR testu.

„Musíme být velmi ostražití,“ dodala argentinská hlava státu. „Žádám každého, aby dodržoval platná opatření. Je jasné, že pandemii jsme zatím neporazili.“

Argentinský prezident obdržel první dávku ruské vakcíny Sputnik V už 21. ledna a vyzval tehdy Argentince, ať se k němu v očkování připojí.

V latinskoamerické zemi platí různě přísné varianty lockdownu již od loňského března. Koronavirem se přesto nakazilo přes dva miliony lidí a v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo přes 56 tisíc Argentinců. Obě dávky vakcíny dostalo téměř 700 tisíc argentinských občanů. Podobně jako v jiných zemích jsou i zde upřednostňováni senioři, zdravotníci či učitelé.

Země se ale momentálně potýká s další vlnou nákazy. Kvůli alarmujícímu počtu nově nakažených bylo na sobotu plánováno setkání argentinského prezidenta s tamním předsedou vlády. Probírat měli i možné zpřísnění opatření, informovala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované