Hlavní obsah

Za předbíhání při očkování „ozdobili“ Argentinci sídlo vlády černými pytli

Foto: Profimedia.cz

Argentinští demonstranti v sobotu „ozdobili“ brány vládní budovy vycpanými černými pytli na těla symbolizujícími ty, kteří při čekání na očkování umírají. Některé z pytlů doprovodily také jména provládních politiků, kteří vakcínu už dostali.

Reklama

Očkovací skandály se nevyhýbají ani latinskoamerické části světa. Po odhalení přednostního očkování státních činitelů vyšly do ulic tisíce demonstrantů. Pro vyjádření jejich rozčílení jim plakáty s hesly tentokrát nestačily.

Článek

Během víkendu vyšly do ulic tisíce Argentinců se společným cílem – ozvat se proti prokázanému privilegovanému očkování politiků, kteří pro své rodiny a přátele domlouvali přednostní místa v očkovací frontě navzdory oficiálnímu pořadníku.

Demonstranti v sobotu „ozdobili“ brány vládní budovy v Buenos Aires, sídla kanceláře prezidenta, vycpanými černými pytli na těla symbolizujícími ty, kteří při čekání na očkování umírají. Některé z pytlů doprovodila také jména politiků, kteří vakcínu už dostali. Z davů vyčnívaly nápisy jako „Dejte mi mou vakcínu“ a „Přestaňte plýtvat našimi penězi“. Lidé se shromáždili před ústředím vlády na náměstí Plaza de Mayo v Buenos Aires. „Začali očkováním přátel vlády. Není to vhodné. Kradou život někomu jinému,“ vysvětlila svůj důvod účasti pro AFP jedna z protestujících Irene Marcetová pro AFP.

Skandál nazývaný jako „VIP očkování“ probublal 19. února. Vyšlo najevo, že ve frontě na očkování se přátelům tehdejšího ministra zdravotnictví Ginése Gonzáleze značně zkrátila čekací lhůta. Lidé blízcí vládním činitelům a prezidentu Albertu Fernándezovi si k vakcíně díky konexím přišli daleko dřív, než dle pravidel měli.

Nová ministryně zdravotnictví Carla Vizzottiová nechala zveřejnit seznam 70 lidí, kteří dostali vakcínu mimo oficiální kampaň. Mezi takové patří 38letý ministr hospodářství, bývalý prezident Eduardo Duhalde, jeho manželka a jejich děti, ministr zahraničních věcí Felipe Sola, argentinský zástupce v Mezinárodním měnovém fondu Sergio Chodos, generální tajemník předsednictví Julio Vitobello a velvyslanec v Brazílii Daniel Scioli. Podle deníku La Tercera „v době podání dávky většina z těchto lidí nesplňovala požadavky stanovené samotnou vládou v plánu očkování: být zaměstnanci v oblasti zdravotnictví nebo starší 60 let.“

Skandál vyšel najevo minulý pátek, když novinář Horacio Verbitsky v rozhlasovém rozhovoru řekl, že se mu vakcínu podařilo získat po návštěvě svého dlouholetého přítele, dnes už bývalého ministra zdravotnictví. „Rozhodl jsem se očkovat. Začal jsem vymýšlet, jak to udělat. Zavolal jsem svému starému příteli Ginésovi Gonzálesovi Garcíovi,“ uvedl Verbitsky. „Řekl mi, že musím jít do nemocnice Posadas. Když jsem se tam chystal vydat, dostal jsem zprávu od ministrovy sekretářky, která mi řekla, že zdravotnický tým z Posadasu přijde na ministerstvo a tam mi dá vakcínu.“ Dnes už bývalý ministr měl rezervovat více než tři tisíce dávek vakcín pro osobní potřebu.

Hodiny po rozhovoru prezident Fernández ministra zdravotnictví vyzval k rezignaci. Sobotní demonstrace však prezident odsoudil jako nevkusné. „V demokracii nemůžete jako způsob demonstrace zvolit vaky na těla se jmény politických osobností a vystavit je před Casa Rosada,“ napsal prezident Alberto Fernández v sobotu večer na Twitteru.

Demonstrace proběhly bez incidentů, kromě určitých neshod mezi protestujícími a odborovými aktivisty. Demonstranti se shromáždili také v dalších městech, včetně Cordoby a Rosaria a Mar del Plata.

Vakcínová korupce

Argentinský skandál připomíná peruánský „Vacunagate“, během kterého přišlo k dávce čínského Sinopharmu 487 lidí. Látka byla tehdy ve fázi klinických studií povolena pouze pro vyšetřovací účely. Mezi těmi, kteří se nechali naočkovat už minulý rok, byl i peruánský prezident Martín Vizcarra, jeho manželka a bratr. Za porušení očkovacího plánu rezignovali ministři zdravotnictví i zahraničních věcí. Mimo to jim hrozilo osm let vězení.

Vakcínová korupce otřásla i Ekvádorem. První dávky vakcín Pfizeru dorazily do země dle národního očkovacího plánu 21. ledna. Za méně než jeden týden byl v exkluzivním soukromém kondominiu pro seniory v Quitu aplikován neznámý počet vakcín, který nebyl součástí oficiálního seznamu domovů s pečovatelskou službou, kam měly dávky přednostně dorazit. Ministr zdravotnictví Juan Carlos Zevallos později připustil, že v zařízení žije několik jeho příbuzných.

V Kolumbii začalo očkování 17. února a o šest dní později vydal Úřad generálního kontrolora republiky prohlášení, ve kterém oznámil ztrátu 15 dávek vakcín určených k naočkování zdravotnických pracovníků první linie v boji proti viru.

Vakcínové tajemství ohledně aplikace látky má i Mexiko. Vláda tvrdí, že jde o „strategickou záležitost národní bezpečnosti“, a proto detaily o očkovacím plánu ani nezveřejňuje.

Od doby, co Argentina s očkováním začala, měli dostat dávku jen zdravotničtí pracovníci následováni seniory nad 70 let. Země s 44milionovou populací eviduje více než dva miliony nakažených a asi 52 000 úmrtí. Podle vlády byl naočkován milion lidí.

Argentina dostala 1,22 milionu dávek ruské vakcíny Sputnik V, přibližně 580 000 dávek indické Covishield a 904 000 dávek čínského Sinopharmu.

Reklama

Doporučované