Hlavní obsah

Prezident si nesmí klást podmínky k odvolání Babiše, říká Sobotka. Povede finance tvář EET Schillerová?

Babiš už má za sebe náhradu, pokud bude muset Ministerstvo financí opustit. Spekuluje se o náměstkyni Schillerové.

Reklama

Článek

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová se od prosincového spuštění elektronické evidence tržeb stala nejvýraznější tváří Ministerstva financí vedeného Andrejem Babišem. Proto se o ní spekuluje jako o člověku, který by měl právě šéfa hnutí ANO v ministerském křesle nahradit, pokud bude odvolán.

Babiš se ale urputně brání. Dnes zveřejnil dvaadvacet odpovědí na otázky, které vznesli ekonomičtí experti Úřadu vlády k jeho podnikání. Neodkryl v nich ovšem nic nového a materiál využil především k tomu, aby je znovu zesměšňoval jako špatně odborně připravené.

„Prezident přestává být nadstranický a přiklání se k hnutí ANO," uvedl v debatě na Primě premiér Sobotka k aktuálnímu sporu s Milošem Zemanem o to, kdy má odvolat Babiše. To mu v pátek navrhl oficiálním dopisem Sobotka.

Krize vlády ve výrocích politiků.Video: Oliver Sálus

Hrad mimo jiné uvedl, že o návrhu rozhodne, až se vrátí z Číny, tedy až po 18. květnu. Sobotka v nedělní diskuzi na České televizi připomněl, že prezident si nemůže klást podmínky, kdy a jak odvolá ministra. „Ústava mluví jasně," tvrdí premiér.

Debatě, jíž se účastnili předsedové všech hlavních parlamentních stran, se vyhnul vicepremiér Babiš.

„Jeho mluvčí nebyl ještě v pátek schopen uvést, zda ministr financí dorazí, nebo ne. Sám šéf hnutí ANO nereagoval," uvedl moderátor Václav Moravec.

Reklama

Doporučované