Hlavní obsah

Soud vyhověl prezidentu Zemanovi ve sporu kvůli článku Hitler je gentleman

Proč chce být prezident Miloš Zeman účastníkem sporu o jeho výrok.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl návrhu prezidenta republiky Miloše Zemana a ten se smí účastnit „sporu o Peroutku“ jako takzvaný vedlejší účastník. Druhá strana sporu, vnučka Peroutky Terezie Kaslová, se proti tomuto rozhodnutí odvolávat nehodlá.

Článek

Prezident Miloš Zeman se může účastnit sporu kvůli svému výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Rozhodl o tom podle informací Seznamu Obvodní soud pro Prahu 1.

Jde o spor, ve kterém chce Terezie Kaslová – vnučka po Peroutkovi – omluvu, protože Zeman o jejím dědečkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.

Ještě před tím, než soud bude případ znovu řešit, musel rozhodnout o tom, zda se Zeman bude moct sporu účastnit jako takzvaný vedlejší účastník řízení.

„Bylo zcela vyhověno návrhu prezidenta na jeho vstup do řízení na straně České republiky jakožto vedlejšího účastníka a námitky paní Kaslové proti tomuto návrhu byly shledány jako nedůvodné,“ řekl Seznamu advokát Marek Nespala, který zastupuje Kancelář prezidenta republiky.

Že soud prezidentu Zemanovi vyhověl, potvrdila také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Proti rozhodnutí může Kaslová ještě podat odvolání. Seznamu ale řekla, že se po dohodě se svým advokátem odvolávat nebude.

„Dohodli jsme, že odvolání dávat nebudeme. Myslím si, že by to tu kauzu dál protáhlo. Toho, že tam bude pan Zeman jako vedlejší účastník, se nijak neobávám,“ uvedla Kaslová.

Spor se k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 vrátil, protože Nejvyšší soud řekl, že Kaslová nemůže v tomto případě žalovat Kancelář prezidenta republiky. Nově tak bude stát zastupovat Ministerstvo financí.

Reklama

Doporučované