Hlavní obsah

Prezident začne od pondělí přijímat návštěvy

Foto: Shutterstock.com

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku.

Reklama

Prezident bude v pondělí přeložen z akutního lůžka na lůžko standardní na standardním oddělení.

Článek

Kanceláři prezidenta republiky to sdělila Ústřední vojenské nemocnice, kde je prezident hospitalizován.

Po týdnech v intenzivní péči bude smět přijímat návštěvy, ač v omezené míře. Premiér Andrej Babiš už avizoval, že demisi své vlády mu zašle písemně. Na schůzku by mohl dorazit Petr Fiala, kterého prezident pověřil jednáním o nové vládě. V sobotu se spojili přes videokonferenci, znovu by se měli setkat ve chvíli, kdy bude mít Fiala seznam kandidátů do nového kabinetu. Zeman už dříve uvedl, že se bude chtít zkontaktovat i s kandidáty na ministry.

Prezident se od říjnových sněmovních voleb léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Minulý týden v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že ze své strany udělá vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda, se jmenováním Fialy předsedou vlády podle něj nebude problém. Mimo jiné kvůli tomu, že nynější premiér Babiš jako lídr nejsilnější sněmovní strany o jmenování nestojí, protože s ním ostatní nechtějí jednat.

Lékařské konzilium minulý pátek uvedlo, že prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a neumožňuje mu „věnovat se naplno pracovním povinnostem“. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila to znamená, že Zeman alespoň některé pravomoci hlavy státu zastávat může.

Reklama

Doporučované