Hlavní obsah

Komentář: Úkoly Babišovy vlády: za prvé demise, za druhé budíček

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jádro Babišovy vlády na schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. Po skončení schůze vláda podle ústavy podává demisi a bude pověřena fungováním do jmenování příštího kabinetu.

Reklama

Dosluhující vláda jako by nastavila autopilota a čeká, že zařídí bezpečný sestup. Což se ani v páté vlně nestane.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

14 539 nově zjištěných případů covidu-19. Statistika za úterý 9. listopadu vystřelila vzhůru a je už vlastně jedno, jestli trend kopíruje rizikový, katastrofický, apokalyptický, nebo nějaký jiný scénář. Premiér Andrej Babiš to shrnul lapidárně: „Ta situace není dobrá.“

Jde o další z repríz zatím nekonečného covidového seriálu. Letos v únoru, když denní přírůstky pendlovaly kolem hodnot, jako je ta včerejší, Babiš na dramatické tiskové konferenci odtušil: „Čekají nás skutečně pekelné dny z hlediska zdravotnictví.“ A i tehdy měl pravdu, bohužel.

Problém je v tom, že za takové pravdy si nic nekoupíme. Konstatovat průšvih, navíc ve chvíli, kdy ho už vidí každý, je od předsedy vlády, která má mít nákazu na prvním řádku popisu práce, strašně, neuvěřitelně málo.

Premiér, který v březnu 2020 „přijal plnou politickou odpovědnost“, doprovodil pandemii až k demisi. Vláda udělala mnohem víc chyb, než bylo v bezprecedentní době nevyhnutelné. A tu – snad – poslední si schovala na konec: nejenže situaci podcenila nebo adekvátně nejednala před volbami, letos i loni. Ale tentokrát dokonce selhala i po volbách.

O tom, že pátá vlna znovu hrozí a proč, se mluví a píše nejméně týdny. Říct, že vláda při řízení pandemie na podzim 2021 působí ospalým dojmem, je vůči ní ještě milosrdné. Jako by nastavila autopilota a čekala, že zařídí bezpečný sestup. Což se jako obvykle nestane.

Kombinace kosmetických ad hoc opatření a vzývání vakcíny nebudou stačit. Na to je situace, a to i v nemocnicích, už příliš špatná a kopíruje loňskou tragickou trajektorii. Může se ještě, v dobrém i zlém, stát něco, co se loňské zkušenosti vymyká. Ale zhruba se dá čekat toto: Znova stoupáme do výšky, ze které se bude klesat pomalu a jedině s notnou dávkou trpělivosti.

Minule to trvalo od podzimu do letošního jara. Po roce je na naší straně očkování a „promořenost“, ale na té druhé nakažlivější mutace delta a neochota, respektive nemožnost zavést a dodržovat přísná omezení života lidí a fungování společnosti. Speciálně kolem Vánoc.

Čas kvapí. Tohle naprosto není agenda až pro příští vládu; není možné, aby ta dosluhující pokračovala ve stejném stylu jako doteď. Autopilota vypnout, a hned. Nový kabinet nastoupí a získá důvěru Sněmovny nejdřív za několik týdnů, možná koncem roku.

Že boj s covidem bude řídit vláda v demisi, není šťastné, protože se od ní nedají čekat koncepční a dlouhodobé aktivity (že na ně měla moře promarněného času dřív, je jiná věc). Demise ale neznamená, že vláda upadá do letargie. Naopak, někdy vyvíjí až překotnou iniciativu – jako první Babišův kabinet, který v demisi objížděl kraje a sliboval modré z nebe.

Příští vláda stoprocentně „přebere pandemii“ v její další obtížné, nebezpečné fázi. Noví ministři ale také dostanou příležitost, aby obnovili poztrácenou důvěru veřejnosti. Tím zlověstnější je, že koaliční dohoda o covidu víceméně cudně mlčí. Kdyby to tak zůstalo i ve vládním programu, autopilot poběží dál. Až do příštího karambolu.

Reklama

Doporučované