Hlavní obsah

Při masových protestech v Bostonu policie pozatýkala desítky lidí

Až 40 tisíc odpůrců rasismu se postavilo pochodu „konzervativních aktivistů”Video: Ruptly

 

Reklama

Pochodu konzervativních aktivistů se postavily tisíce odpůrců neonacismu a rasismu.

Článek

Při sobotních demonstracích v americkém Bostonu zadržela policie 27 lidí. Akci v ulicích si tu naplánovali konzervativní aktivisté, kteří se shromáždili na „podporu svobody projevu” pravicových radikálů. Pochodu se nakonec zúčastnilo jen několik desítek lidí. Mnohonásobně tak byli přehlušeni odpůrci rasismu a neonacismu, kterých se v Bostonu naopak sešlo až 40 tisíc.

Konzervativní aktivisté pozvali na pochod také několik krajně pravicových řečníků. Existovaly proto obavy, že by se mohlo jednat o akci podobnou demonstraci bělošských rasistů ve Virginii z minulého víkendu, jež přerostla v násilnosti. Radikální řečníci ale nakonec nebyli slyšet - přehlušil je dav protestujících.

Do ulic v centru Bostonu vyšlo také 500 policistů, aby zabránili případným střetům. Obávaná akce se ale nakonec obešla bez zranění.

Policisté pozatýkali 27 osob, především za výtržnosti. Policisty v Bostonu i demokratického starostu města pochválil na Twitteru také prezident Donald Trump. „Zdá se, že je v Bostonu spousta agitátorů proti policii. Policisté ale vypadají zkušeně a neústupně. Díky,” uvedl Trump.

Prezident Trump čelí kritice za to, jak se postavil k nedávným pochodům pravicových radikálů v Charlottesville. Ty vyústily v násilnosti a vyvrcholily smrtí jedné z mladých žen, která protestovala proti nacionalismu a rasismu. Trump se nejprve pravicových radikálů zastával, tragédii odsoudil až po několika dnech.

Reklama

Doporučované