Hlavní obsah

Obamův tweet proti rasismu se stal nejpopulárnějším v historii Twitteru

Tweet Baracka Obamy se stal nejoblíbenějším na TwitteruVideo: Ruptly, Reuters

 

Reklama

Tweet reaguje na nedávné neštěstí v Charlottesville, které si vyžádalo jednu oběť a devatenáct zranění. Obama v příspěvku cituje jihoafrického bývalého prezidenta a bojovníka proti rasové segregaci Nelsona Mandelu.

Článek

„Nikdo se nenarodí s tím, že by nenáviděl ostatní kvůli barvě pleti, zázemí nebo náboženství.” Tak zní text tweetu bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, kterým reagoval na událost v Charlottesvillu. K citaci Mandely je připojena fotografie, kde je Obama se svou dcerou Sashou a dalšími dětmi bílé pleti.

Následně bývalý prezident svůj tweet doplnil o další Mandelův výrok: „Lidé se musí naučit nenávidět. A pokud se mohou naučit nenávidět, mohou se naučit i milovat, protože láska je pro lidské srdce přirozenější než její opak.” Na Twitteru si příspěvek vysloužil již přes 2,9 milionu reakcí „to se mi líbí”, čímž se stal nejoblíbenějším v historii sociální sítě.

Dosud držel prvenství tweet americké zpěvačky Ariany Grande. Zveřejnila ho 22. května po teroristickém útoku na jejím koncertu v Manchesteru. Po výbuchu domácí bomby zde zahynulo 22 osob, desítky dalších lidí byly zraněny. „Zlomená. Z hloubky mého srdce je mi to tak tak líto. Došla mi slova,” zněl text tweetu, který si oblíbilo 2,7 milionu lidí.

V Charlottesvillu proběhly 12. srpna nejsilnější rasové protesty v USA za poslední dobu. Neonacisté a stoupenci nadvlády bílé rasy zde masivně protestovali proti odstranění sochy generála Roberta Leea. Skupina se střetla s demonstranty proti rasismu. Jeden z radikálů poté najel do protestujících autem. Incident nepřežila dvaatřicetiletá Heather Heyerová.

Reklama

Doporučované