Hlavní obsah

Zemětřesení na Haiti: Počet obětí vzrostl na 724

Foto: ČTK/AP/Delot Jean

Snímek ze zasaženého Haiti.

Reklama

aktualizováno •

Haiti vyhlásilo na měsíc stav nouze. Počty zemřelých i zraněných po včerejším zemětřesení dále přibývají. Již tak těžkou situaci pravděpodobně zkomplikuje ještě blížící se tropická bouře Grace.

Článek

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti vzrostl na 724, zraněno je až 2800 lidí. S odvoláním na místní civilní obranu to dnes uvedla agentura AFP. Dosud agentury informovaly o 304 mrtvých a nejméně 1800 zraněných. Počty ale zřejmě porostou, otřesy měly sílu 7,2 stupně, a zničily tak stovky budov.

Záchranáři dál v troskách pátrají po obětech či přeživších. Práci jim začátkem týdne zřejmě zkomplikuje tropická bouře Grace, která postupuje Karibikem a i na Haiti by mohla přinést vydatné srážky a silný vítr.

Nejhůře zasažen sobotním zemětřesením byl jihozápad Haiti, kde se podle Červeného kříže zřítily domy, mosty i kostely v době konání ranních mší. Poškozeny byly i silnice a také některé nemocnice.

Státy z regionu už na Haiti posílají humanitární pomoc, kromě potravin také léky či zdravotnický materiál, včetně například roušek kvůli pandemii covidu-19. Mnozí ale potřebují i psychickou pomoc, protože někteří přišli o své blízké nebo o střechu nad hlavou při ničivém zemětřesení, které tuto nejchudší zemi západní polokoule s 11 miliony obyvatel postihlo v roce 2010. Tehdy zemřelo na 300.000 lidí.

Zemětřesení v karibském státě udeřilo v sobotu v 8:30 místního času (14:30 SELČ). Otřesy způsobily paniku, lidé v metropoli vybíhali z domů na ulici, uvedla agentura EFE. Několik minut po prvních otřesech následovaly mírnější o síle 5,2 stupně. Ohnisko ničivých otřesů bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Země se třásla i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na ostrově Hispaniola, a také na dalším karibském ostrově Kubě.

Jedenáctimilionové Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledním více než roce ho trápí kromě hluboké ekonomické krize i krize politická a násilí ozbrojených gangů, které vydělávají na únosech či obchodu s drogami a zbraněmi.

Reklama

Doporučované