Hlavní obsah

Příběhy obětí útoku na Novém Zélandu. Nezapomeňme jejich jména, vyzvala premiérka

Některé z obětí utekly před válkou a začaly nový život na Novém Zélandu. Smrt si je však našla i v jedné z nejbezpečnějších zemí světa.Video: Facebook.com, Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Padesát mrtvých a desítky zraněných si vyžádal útok na dvě mešity na Novém Zélandu. Ačkoliv se některá média podrobně věnují motivům pachatele a tomu, jak útok provedl, premiérka odmítá byť i jen vyslovit jeho jméno. Vyzvala veřejnost, aby učinila totéž a aby si spíše připomněla jména obětí nesmyslného řádění extremistického radikála. Zde jsou některé z nich.

Článek

Mucad Ibrahim (3)

Nejmladší obětí extremistického útočníka je tříletý Mucad Ibrahim, který byl v době střelby v mešitě se svým otcem a starším bratrem. Oba útok přežili, nejmladší syn však zmizel. Policie později potvrdila jeho smrt.

Sajíd Milne (14)

Čtrnáctiletý středoškolák a nadějný fotbalista do mešity přišel se svou matkou. Otec chlapce novozélandským médiím sdělil, že rodina o chlapce už jednou málem přišla, a to krátce po jeho narození. „Je pro mě nesmírně těžké pochopit, že byl zastřelen někým, koho nikdo a nic nezajímalo,” řekl otec zemřelého chlapce.

Foto: Facebook.com, Seznam Zprávy

Jednou z dětských obětí pátečního útoku na novozélandské mešity byl i čtrnáctiletý chlapec Sajíd.

Hosne Ahmedová (44)

Hosne se před začátkem střelby nacházela v ženské části mešity Al Noor. Když uslyšela výstřely, vběhla do mužské části, aby našla svého manžela Farida Uddina Ahmeda, který je částečně ochrnutý a používá invalidní vozík. Farid útok přežil, Hosne však ne. Společně mají čtrnáctiletou dceru.

Talha Rašíd (21) a Naeem Rašíd (50)

Talha se se svou rodinou přestěhoval z Pákistánu na Nový Zéland, když mu bylo 11 let. Byl nejstarší syn z rodiny, jeho přátelé sdělili BBC, že nedávno získal novou práci a chystal se oženit. Jeden z jeho bratrů byl při útoku zraněn. Spolu s Talhou střelbu nepřežil ani jeho otec Naeem, který byl zraněn, když se snažil útočníka zastavit. Svým zraněním později podlehl v nemocnici. Pákistánský premiér Imran Khan se rozhodl udělit Naeemu národní cenu za jeho odvahu.

Ansi Alibavaová (24)

Studentka magisterského studia agrotechniky se se svým manželem na Nový Zéland přestěhovala z Indie loni v únoru právě kvůli studiím. „Měla moc ráda všechny lidi okolo sebe – příbuzné, kamarády,” řekl BBC manžel dívky Ponnath Abdul Nazer. Podle něj žila na Zélandu díky studiím a cestování svůj vysněný život.

Atta Elayyan (33)

Futsalový brankář původem z Palestiny hrál za tým Futsal Whites celkem devatenáctkrát. S rodinou žil na Novém Zélandu podle vyjádření jeho příbuzných od roku 1994. Na finanční podporu pozůstalých členů jeho rodiny – manželky Farah a dvouleté dcery Ayi – byla založena veřejná sbírka.

Foto: Facebook.com, Seznam Zprávy

Brankář futsalového týmu Futsal Whites byl další z obětí útoku.

Ramiz a Asif Vora

Čerstvě narozená dcera Ramize Vory se měla v pátek se svou matkou vrátit domů z nemocnice, kde je novopečený otec měl očekávat. Namísto oslav na počest nového člena rodiny se ale pozůstalí chystají na pohřeb čerstvého otce a praotce. „Modlíme se za to, aby ve světě zavládl mír,” uvedl pro BBC bratr Asifa Vory Mahsin a dodal: „Co udělali špatného, že museli v mešitě přijít o život?”

Linda Armstrongová (65)

Rodačka z australského Aucklandu se do Christchurch přestěhovala, aby byla blíže své rodině. K islámu konvertovala před deseti lety a podle slov jejího synovce ji komunita v mešitě obdivovala. „Spřátelila se s mnoha cestovateli, imigranty a uprchlíky, otevřela jim své srdce, svou kuchyň a svůj domov,” řekl deníku New Zealand Herald synovec oběti Kyron Gosse.

Daoud Nadi (71)

Bývalý inženýr a milovník starých aut původem z Afghánistánu byl první identifikovanou obětí útoku. Na Nový Zéland prchl se svou rodinou kvůli sovětské invazi v osmdesátých letech. V Christchurch působil jako lídr tamní afghánské komunity a podporoval ostatní migrantské skupiny. V mešitě se údajně postavil před ostatní lidi, aby je ochránil před střelbou.

Mezi oběťmi pátečního útoku byli též lidé původem ze Sýrie, Fidži, Bangladéše, Spojených arabských emirátů, Indonésie, Saúdské Arábie, Egypta, Somálska a Jordánska.

Reklama

Doporučované