Hlavní obsah

Židé z Pittsburghu sbírají peníze pro muslimy v Christchurch. Loni proudila pomoc opačně

Židovská federace z Pittsburghu vyjádřila podporu obětem útoku v Christchurch.Video: Esther Beshirová, AP

 

Reklama

Útok na mešity v novozélandském městě Christchurch vyvolal vlnu solidarity po celém světě. Lidé s odlišným náboženským vyznáním a kulturním založením se scházejí, aby vyjádřili podporu obětem páteční střelby.

Článek

Pomoc nyní přichází také od židovské komunity v americkém Pittsburghu, kde v říjnu 2018 došlo ke střelbě a masové vraždě 11 lidí v židovské synagoze Tree of Life – Or L’Simcha Congregation. Po jednom z nejhorších útoků na židovskou komunitu ve Spojených státech uspořádaly tamní muslimské komunity sbírku na podporu obětí útoku. Podařilo se jim vybrat přes 200 tisíc dolarů.

Židovská komunita z Pittsburghu teď na oplátku založila sbírku pro oběti útoku na Novém Zélandu, při kterém zemřelo 50 lidí a jehož motivem byla rasová nesnášenlivost. Úřady později informovaly, že útočník před útokem na mešity umístil na internet manifest s rasistickým obsahem. „Bohužel sami příliš dobře víme, jak devastující účinek má masový útok na víru komunity. Tento nesmyslný akt nenávisti nás naplňuje smutkem. Doufáme, že se ti, kdo byly zraněni, rychle a úplně uzdraví,“ řekla k tomu stanici CNN předsedkyně rady židovské federace v Pittsburghu Meryl Ainsmanová.

Reklama

Doporučované