Hlavní obsah

Přibývá domácích úrazů osamělých seniorů. První z nich na sobě testují nouzové tlačítko

Foto: Pixabay

Díky zařízení opatřenému SIM kartou si mohou senioři jednoduše přivolat pomoc.

Reklama

Vsetín testuje provoz bezpečnostního tlačítka pro seniory. Zařízení umožní seniorům přivolat si pomoc v případě zranění nebo život ohrožujících událostí. Případů domácích úrazů osamělých seniorů ve Vsetíně přibývá.

Článek

„Během března probíhá testovací provoz zařízení u tří vybraných seniorů. Zkoušet se budou celkem dva systémy, ze kterých se dle zkušeností testujících vybere ta uživatelsky nejpřívětivější varianta,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová.

Do testovacího provozu jdou dvě varianty: malé zařízení, které si může majitel zavěsit na krk, a náramkové hodinky. Obě zařízení jsou opatřena SIM kartou a v případě, že uživatel zmáčkne nouzové tlačítko, je okamžitě informována městská policie. „Po zmáčknutí tlačítka jeho uživatelem na přístroj voláme, hovor je spojen automaticky, takže jej majitel nemusí přijímat. Pokud dotyčný neodpovídá a nereaguje nebo sděluje žádost o pomoc, je k němu vyslána hlídka městské policie, která zajistí vše potřebné,“ uvedl ředitel městské policie Patrik Pecina.

Foto: město Vsetín

Takto vypadá zařízení určené k zavěšení na krk.

„Bezpečnostní tlačítka nám pomohou řešit problém, jenž mnohdy nastává u seniorů, kteří žijí sami v domácím prostředí. Podporujeme seniory, kteří žijí doma ve svém prostředí. Jejich rodiny budou klidnější, že mají babička či dědeček zajištěnu první pomoc v okamžiku nehody,“ uvedla Hlaváčová.

Po testovacím provozu se vyhodnotí, který systém bude pro seniory praktičtější a finančně přijatelnější. „Následně budou zájemci i veřejnost o možnosti využití informováni. Pokud bude vše fungovat, spustíme provoz bezpečnostních tlačítek v příštím roce,“ uvedla Hlaváčová.

Reklama

Doporučované