Hlavní obsah

Přijde doba, kdy i Babiš pochopí, že si majetek do hrobu nevezme, hřímají komunisté

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Václav Dolejší odhalil tajný plán komunistů.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

„Agrofert je velký podnik, kromě znárodnění existuje více možností, nevylučuji žádnou: například družstevní vlastnictví nebo zaměstnanecké akcie,“ říká komunistický poslanec Leo Luzar.

Článek

Letošní únor není tak mrazivý jako před rokem 1989, kdy častěji foukalo z Východu. Možná o to víc si komunisté chtějí připomenout bolševický puč z roku 1948, jemuž oni sami říkají „Vítězný únor“.

„Pochopitelně si to připomene, protože je dobré nějaké poučení z dějin, aby se neopakovaly chyby a příště jsme byli chytřejší,“ plánuje Jiří Dolejš, dlouholetý poslanec KSČM.

Pokud snad někdo pořád netuší, jak to přesně myslí, pak nikoho na pochybách nenechá jiný komunistický poslanec Leo Luzar. „Nevylučujeme, že přijde doba, kdy i Andrej Babiš pochopí, že ten majetek si do hrobu nevezme,“ říká Luzar, který by se na dubnovém sjezdu KSČM rád stal jejím předsedou.

Chtějí snad komunisté znovu znárodňovat jako po puči v únoru 1948? „Agrofert je velký podnik, který funguje a dává práci hodně lidem. Kromě znárodnění existuje více možností, nevylučuji žádnou: například družstevní vlastnictví, které naše strana velice prosazuje, nebo zaměstnanecké akcie, což hodně firem dělá,“ odpovídá Luzar.

Na dotaz, jestli to myslí vážně, odvětí: „Samozřejmě, možná se bavíme o utopistických vizích, ale nedávno jsem četl knihu Steva Jobse, zakladatele společnosti Apple. A ty jeho myšlenky na smrtelné posteli jasně ukazují směr uvažování člověka, který se celý život honil za mamonem – a ke konci se vrací k těm základním lidským potřebám a vlastnostem.“

Dokonce i mírnější komunista Jiří Dolejš v této souvislosti připomíná fungování čínského rudého kapitalismu, který je vzorem. „Tam je to také o tom, jak toho kapitalistického tátoše zapřáhnout do socialistické káry. Takže ty úvahy nejsou mimo mísu. Vždyť i Lenin chtěl zapojit kapitalisty do budování socialismu, Bedřich Engels byl továrníkem,“ říká Dolejš.

Tvrdá rétorika souvisí s blížícím se sjezdem KSČM. Část straníků je hodně naštvaná na předsedu Vojtěcha Filipa, za něhož volební výsledky prudce padají.

„Sjezd bude v mimořádných časech, protože volby v roce 2017 pro nás nedopadly úplně nejlépe. Současný předseda Vojtěch Filip vykonává svou funkci už čtrnáctým rokem. Obecně je strana stařičká, protože je značně opožděna generační obměna ve funkcích,“ říká Dolejš.

Z krajských schůzí už kvůli tomu zní volání po změně. Filipovi vytýkají, že příliš „lacino“ podporuje vládu miliardáře Andreje Babiše, starým jazykem řečeno „třídního nepřítele a vykořisťovatele“.

Hlavní soupeři Filipa o předsednické křeslo, kteří chtějí rudou politiku přitvrdit, jsou europoslankyně Kateřina Konečná a poslanec Leo Luzar.

„KSČM by měla umět voličům nabídnout nové myšlenky, nové tváře a hlavně novou energii v prosazování našeho programu. Strana volá po změně, proto kandiduji. Myslím, že jsme mírně ustrnuli. Ale všechno se dá napravit,“ vzkazuje Luzar.

Reklama

Doporučované