Hlavní obsah

Dotace na sport jsem měl rozdělovat já a ne můj náhradník z Nagana

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Podívali jsme se za kulisy boje o sportovní dotace. Podívejte se na video s exkluzivní výpovědí Dominika Haška.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

„Tak to bohužel chodí, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí,“ zlobí se Hašek, že dotace na sport bude místo něho rozdělovat Milan Hnilička.

Článek

I premiér Andrej Babiš už nemohl dál přehlížet fakt, že Česko získalo poslední titul hokejových mistrů světa před deseti lety. Tedy v roce 2010, kdy zemi ničila ekonomická krize a k titulu nás dotáhl Jaromír Jágr – tehdy ještě volič ODS, to ještě nejezdil na křídle Agrofertu.

A poslední medaili – bronzovou – přivezli hokejisté v roce 2012, kdy tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek dělal ty největší škrty. Zkrátka: tradiční sportovní disciplíny, jako jsou fotbal nebo hokej, s odchodem tradičních politických stran skomírají.

Proto se Babiš rozhodl, že nefunkční sport rozhýbe stejně rychle jako nastartoval zamrzlou výstavbu dálnic. Založil kvůli tomu Národní sportovní agenturu, která bude nově rozdělovat peníze místo zprofanovaného Ministerstva školství.

Problém ale nastal ve chvíli, kdy premiér do jejího čela posadil Milana Hniličku, svého poslance za hnutí ANO a bývalého reprezentačního brankáře. Tahle nominace rozčílila jiného brankáře. Dominika Haška, jenž pro Česko zařídil největší úspěch – olympijské zlato v Naganu, kde byl Hnilička jen náhradníkem.

„Přitom jsem posílal Andrejovi esemesky a čekal, jestli se ozve. Bohužel, musím to přijmout. Jak to říkal policejní inspektor Trachta – na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí,“ říká rozčarovaný Dominátor, který má doma šest trofejí pro nejlepší brankáře NHL a dvě pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Zklamaná hvězda by se ale neměla divit, že si ji premiér nevybral. Vždyť nemine den, kdy by Hašek na sociálních sítích nevybíravě nekritizoval premiéra.

„Fuj, hnus, zvracím. Prosím pana estébáka Andreje Babiše, aby se nepřibližoval k mému nejmilovanějšímu sportu hokeji, kterému jsem zasvětil 40 let svého života. Nechci, aby český národní sport byl jakkoli poskvrněn vaším jménem,“ opřel se Hašek naposledy do Babiše jen kvůli tomu, že si dovolil navštívit zimní stadion v Litvínově.

Dominik Hašek doufá, že vláda šéfa hnutí ANO brzy skončí. Už si kvůli tomu pro sebe domlouvá post předsedy Národní sportovní agentury po Hniličkovi. „Letos očekávám převrat, už to mám dohodnuté se spolkem Milion chvilek pro demokracii,“ usmívá se vítězně pětapadesátiletý Dominátor.

Reklama

Doporučované