Hlavní obsah

Proboha, my nemůžeme odejít do důchodu! Jsme jediní, kdo rozumí politice

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Václav Dolejší se začal věnovat paleontologii. V jedné pražské restauraci se potkal s bývalými politiky. Poznáte je?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Stará garda bývalých politiků z ODS, kteří vládli zemi v 90. letech, zakládá novou formaci a plánuje návrat. Teď se dohadují kvůli názvu strany – buď Experti, nebo Nápadníci.

Článek

V pražské restauraci Magister Kelley, pojmenované po muži, který byl spíše šarlatánem než alchymistou u císaře Rudolfa II., se už několik týdnů scházejí někdejší politici z 90. let. Jde většinou o bývalé členy ODS, kteří se chtějí do politiky vrátit.

„My víme, že bychom ještě něco před svým skutečným odchodem do penze měli zkusit udělat, abychom měli čisté svědomí,“ říká bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, jenž byl dlouhých 17 let poslancem.

Skupina kolem něj dává dohromady novou formaci, která půjde už letos do podzimních senátních voleb. Nelíbí se jim směřování země pod premiérem Babišem.

„Už jsme se na to zkrátka nemohli dívat. Řada našich kolegů je schopna se probudit a říct – no tak dobře, tak se do toho dáme a tu republiku dáme do pořádku. My víme, co a jak,“ říká Jiří Payne, jenž byl také kdysi poslancem za ODS, poté poradcem prezidenta Klause a také europoslancem za Svobodné.

Na otázku, zda si opravdu myslí, že lidé nespokojení s Babišem chtějí volit „politické dinosaury“, odpovídá Payne sebejistě: „Víme moc dobře, že doba se změnila. Nejde nám o návrat zpátky do 90. let. Ale mnozí nám říkají: Proboha, něco s tím udělejte, vy nemůžete odejít do důchodu, tady už není nikdo, kdo by té politice rozuměl.“

Rodící se retroformace si věří i přesto, že v opozici proti Babišovi je už dnes hodně stran a hnutí. Další může jen tříštit síly.

Program a étos je jasný. Teď se však dinosauři dohadují o název své nové strany. Padají trochu legrační návrhy jako Experti, Víme jak, Zkušení nebo Nápadníci.

„Že to myslíme vážně, to je vidět nad tou zásadní diskuzí, kterou jsme vždycky měli v každé kapele. Věděli jsme, co budeme hrát, jak to budeme hrát, že budeme nejlepší, ale na prvních zkouškách jsme se vždycky hádali o název,“ směje se Petr Skokan, jenž býval libereckým hejtmanem za ODS a později poslancem za Věci veřejné.

Člověka napadne, proč se nedali dohromady s hnutím Trikolóra Václava Klause juniora, k němuž by mohli mít ideologicky blízko? „Klaus otevřeně říká, že chce vládnout s ANO, a to je pro nás nepřípustné,“ říká Michal Simkanič, předseda marginální strany Česká pravice.

První konkrétní návrh expertů vyhází z osobní zkušenosti Vlastimila Tlustého, jemuž nedávno propadla platnost zbrojního průkazu. Chtějí, aby státní úřady měly povinnost SMS zprávou nebo e-mailem informovat lidi, že se jim blíží výměna jakéhokoliv průkazu.

„Všichni, kteří si myslíte, že máte být varováni před propadlým průkazem, jsme kamarádi,“ láká Tlustý první voliče.

Reklama

Doporučované