Hlavní obsah

Příliš blízko Krymu. Rusové vypálili na britský torpédoborec

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo krátké video s leteckými záběry britského torpédoborce v Černém moři. Z nich ale není zřejmá žádná konfrontace.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ruská loď měla ve středu vypálit varovné výstřely směrem k britskému torpédoborci plujícímu v blízkosti poloostrova Krym. Z oblasti se Rusko pokusilo plavidlo vypudit i shozením bomb. Velká Británie ovšem tvrzení popírá.

Článek

Podle ruského ministerstva obrany, na které se odvolává agentura AP, došlo k vypálení varovných střel poté, co britský torpédoborec ignoroval oznámení o tom, že vplul do ruských teritoriálních vod a mohou proti němu být použity zbraně. Stroj Spojeného království se nacházel u poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Toho, aby torpédoborec oblast opustil, chtěla prý země dosáhnout i shozením čtyř bomb ruským bombardérem Suchoj Su-24 do jeho plavební dráhy. Zmiňované vyjádření však britské ministerstvo obrany odmítá. „Žádné výstřely na HMS Defender nesměřovaly a neuznáváme tvrzení, že do jeho dráhy byly shozeny bomby,“ napsal resort obrany na Twitteru.

„Loď královského námořnictva pokojně proplouvá ukrajinskými teritoriálními vodami v souladu s mezinárodním právem,“ reagovalo také britské ministerstvo a informovalo o svém přesvědčení, že Rusové v dané části Černého moře prováděli dělostřelecké cvičení, před kterým námořní komunitu předem varovali.

Popření jakékoliv konfrontace ale napadá britský web BBC, jehož reportér byl na palubě britského plavidla a podle kterého byla loď Rusy obtěžována. Během události viděl alespoň 20 ruských letounů a dva čluny pobřežní stráže, které se chvílemi přiblížily až na 100 metrů.

„V rádiu zaznívala čím dál tím více nepřátelská varování - včetně toho, že někdo řekl: ‚Pokud nezměníte kurz, budu střílet.‘ Slyšeli jsme v dálce nějakou střelbu, ale panovala domněnka, že byla mimo dostřel,“ popsal zážitek reportér na palubě.

Ruské ministerstvo obrany později zveřejnilo krátké video s leteckými záběry britského torpédoborce v Černém moři, ale není z nich zřejmá žádná konfrontace.

Ruské ministerstvo obrany si podle agentury AFP také předvolalo britského vojenského přidělence z velvyslanectví v Moskvě. Mluvčí ruské diplomacie později prohlásila, že ministerstvo zahraničí si předvolá i britskou velvyslankyni v Moskvě. Do vod se měla britská loď odvážit vplout až na vzdálenost tří kilometrů, opustila je ale krátce po incidentu.

„Agresivní a provokativní akce Ruska v Černém a Azovském moři i jeho okupace a militarizace Krymu představují pro Ukrajinu a její spojence trvalou hrozbu,“ napsal na Twitteru Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, a vyzval Severoatlantickou alianci (NATO) ke spolupráci s Ukrajinou právě v oblasti Černého moře.

Reklama

Doporučované