Hlavní obsah

Primárky: Biden navýšil náskok, Sanders stále sází na mladé

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden vyšel z posledních dvou kol demokratických primárek jako jasný vítěz.

Reklama

Po volebním superúterý z minulého týdne, kdy se proseli prezidentští kandidáti na dva favority – Joe Bidena a Bernieho Sanderse, je nominace soupeře pro Donalda Trumpa zase blíže bývalému viceprezidentovi Bidenovi. Jenže blíží se i koronavirus.

Článek

Michigan, Mississippi, Missouri a Idaho, tam si Joe Biden připisuje vítězství. Úspěch v Michiganu pro něj byl důležitý, protože se jedná o delegátsky silný stát. Bernie Sanders zvítězil v Severní Dakotě. Na výsledky z Washingtonu se zatím čeká, pravděpodobně stát získá rovněž Sanders.

„Ještě před týdnem to vypadalo, že je tahle kandidatura mrtvá. Nyní jsme velmi živí,“ zopakoval po tomto kole primárek svoji frázi o „zmrtvýchvstání“ Joe Biden. Bývalý viceprezident Obamovy administrativy měl totiž pozvolný začátek a prvních několik kol primárek i volebních shromáždění pro něj nevypadalo nadějně. Zlom se stal během tzv. superúterý, které ovládl a dostal se ihned do čela demokratických kandidátů.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a jeho podporovatelé.

Podpora bývalých kandidátů i černošské populace

Faktorem byla vyjádření podpory, která se na Bidena začala valit jako lavina. Svým voličům doporučili Joe Bidena odstupivší Andrew Yang, Pete Buttigieg, Amy Klobucharová i Mike Bloomberg. Britský The Guardian podporu popsal jako „establishment vrací úder“. Opravdu, v Demokratické straně došlo k určitému paktu za účelem podpory Bidena a naopak vyškrtnutí Sanderse, který je pro mnohé členy příliš vyhraněný.

Biden je oblíbený i u černošské populace. Například ve státě Mississippi získal více než 90 procent černošských hlasů voličů nad 60 let. To dělá téměř třetinu tamního demokratického elektorátu.

Podle analýzy CNN v minulých čtrnácti demokratických primárkách neměl nikdo oficiálně více vyjádřené podpory než Joe Biden. Hned za ním je John McCain z roku 2008. S ním ho média srovnávají i proto, že měl podobný nástup během superúterý jako Biden.

Média a mladí

Oproti tomu má Bidenův hlavní soupeř Bernie Sanders podporu strany velmi nízkou. Jeho osobnost ale dlouhodobě přitahuje mladé voliče. A na to se soustředí, snaží se na svých předvolebních setkáních probudit zájem o politiku a zmobilizovat ty nejmladší. „Doufám, že staří lidé budou volit, to je skvělé, chci ale, aby mladí měli stejnou účast,“ řekl Sanders voličům v pondělí v St. Louis.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Sanders má velkou podporu mladých voličů.

Podle New York Times Sanders osočil mainstreamová média, že důkladně neinformují o jeho programu. Popisuje je jako „korporátní“ média. „Kvůli jeho agendě se mnoho superbohatých spojuje proti němu,“ říká NYT mluvčí kampaně Mike Casca. Naráží tím na program, který sami demokraté popisují jako „socialistický“.

Sandersovi by však mohla pomoct nabrat body senátorka Elizabeth Warrenová, která svoji kampaň ukončila minulý týden, po superúterý. Všichni vědí, že má ideologicky i lidsky blízko k Sandersovi, přímou podporu nevyjádřila prozatím nikomu.

„Sdílíme stejný cíl,“ řekl po úterních primárkách Joe Biden ve Filadelfii směrem k Sandersovi: „Společně porazíme Donalda Trumpa.“

Záběry z předvolebních akcí, které se kvůli šířícímu se koronaviru ruší. Video: AP

Koronavirus zasahuje

Do volební kampaně však pomalu, ale jistě zasahuje světová krize se šířením nového koronaviru. Oba dva kandidáti ruší setkání s voliči ve státě Ohio. Problém by ale mohl zamíchat i s voličskými preferencemi. A to nejen kvůli tomu, že oba dva patří do rizikové skupiny kvůli svému věku.

Foto: Profimedia.cz

Převolební setkání v Ohiu museli oba demokratičtí kandidáti zrušit.

Samotný dopad na ekonomiku i strach ve společnosti podle NYT může hrát do karet spíše Joe Bidenovi, který nabízí relativně stabilní vedení země. Naopak Sanders prosazuje velké systémové změny.

Příští týden čeká Bidena a Sanderse střet v Ohiu, Arizoně, Illinois a na sledované Floridě. Jihovýchodní stát platí v celém závodě za velkou výhru, minimálně do dubnového kola, rozděluje se tam totiž 248 delegátů. Ve všech těchto státech se očekává podpora nyní už jasného favorita, Bidena.

Reklama

Doporučované