Hlavní obsah

…a zbyli jen dva. Po superúterý skončil Bloomberg a zbytek nemá šanci

Foto: Profimedia.cz

Vítězem demokratického volebního superúterý se stal Joe Biden.

Reklama

Prozatím nejdůležitější moment demokratických primárek. Konalo se tzv. volební superúterý, během kterého hlasovalo čtrnáct amerických států. Neslo se ve znamení návratu Joea Bidena, který se výhrou v devíti státech dostal do čela demokratického peletonu v závodě o Bílý dům. Společně se Berniem Sandersem tak prakticky zbyli jako jediní možní kandidáti Demokratické strany.

Článek

Po několika ne příliš úspěšných kolech demokratických primárek a volebních shromážděních je bývalý viceprezident Joe Biden zpět v sedle. Získal Texas, Virginii a Severní Karolínu a dalších pět amerických států.

Jeho zatím největší soupeř a do superúterý i největší favorit na demokratickou nominaci, Bernie Sanders, si připisuje velké vítězství v Kalifornii. Na Bidena mu ale chybí prozatím šedesát delegátů (všechny hlasy ještě nejsou sečtené). Celkový vítěz primárek potřebuje 1991 delegátských hlasů.

Po Buttigiegovi a Klobucharové skončil i Bloomberg

Dva další kandidáti, kteří si připsali „body“, jsou Elizabeth Warrenová s 97 delegáty a Michael Bloomberg, který jich získal 104. Pro bývalého starostu New Yorku to však znamená velké zklamání a neúspěšný vstup do boje o prezidentské křeslo, který zahájil až nyní. Ve středu oznámil, že ze závodu odstupuje a podpořil Joe Bidena.

Obživlý Biden

„Říkali nám, že na superúterý už budeme ze hry,“ řekl nadšený Biden svým příznivcům v Los Angeles. „Možná budou ze hry ale úplně jiní. Jsem tu, abych vám řekl, že jsme naživu,“ dodal sedmasedmdesátiletý Biden.

Právě za „zmrtvýchvstání“ by se dal považovat Bidenův triumf v devíti státech. Přestože ho od vstupu do kampaně všichni považovali za favorita, začátek demokratických primárek byl pro něj velmi slabý a mnoho amerických komentátorů ho již odepisovalo ze hry.

Volební superúterý však vzalo balíček karet, zamíchalo a rozdalo nanovo.

Bývalý viceprezident Obamovy administrativy bodoval například u afroamerické části populace a voličů nad čtyřicet let. Výsledek ovlivnili i Pete Buttigieg a Amy Klobucharová, kteří se sami těsně před úterní volbou vzdali své kandidatury a otevřeně podpořili právě Joea Bidena.

Hlasy Afroameričanů mu pomáhá získat především kongresman James E. Clyburn. Je jedním z nejvlivnějších černošských politiků a Bidenovi před několika dny vyjádřil podporu. „Znám Joea, my všichni známe Joea a co je nejdůležitější, Joe zná nás,“ řekl během emotivní tiskové konference Clyburn.

A co Bernie?

Dalším z favoritů je Bernie Sanders. Patří mu sice až druhé místo, získal však cenou trofej – Kalifornii. Osmasedmdesátiletý Sanders láká spíše mladší voliče, liberály a zástupce hispánské minority.

Pro mnoho Američanů, i v demokratických dresech, je však politika Bernieho Sanderse až „příliš doleva“. Zdá se, že i podpora „odpadlých“ prezidentských kandidátů Joeu Bidenovi tuto tezi potvrzuje.

Foto: Profimedia.cz

Příznivci Bernieho Sanderse během volebního superúterý.

Sám Sanders svoji kandidaturu považuje i za boj s establishmentem vlastní politické partaje. V pondělí tímto argumentem reagoval na odchod Buttigiega a Klobucharové z kampaně. Z ostatních kandidátů k němu má nejblíže senátorka Elizabeth Warrenová, s níž má podobný program a pojí je dlouholeté přátelství.

Warrenová byla během volebního superúterý neúspěšná. A to překvapivě i ve svém domovském státě Massachusetts, který získal Biden. Živě se diskutuje o tom, zda bude Warrenová vůbec pokračovat v kampani. Svou podporu a své voliče by pak pravděpodobně přisoudila právě Sandersovi.

Další spočívání Warrenové v kampani komentoval i jeden z nejaktivnějších komentátorů demokratických primárek, prezident Donald Trump. Podle něj by měla kandidaturu stáhnout, má prý „nulovou šanci“.

Velký pád velkého Bloomberga

Pokud má kromě Warrenové toto úterý ještě jednoho poraženého, je to zcela jistě bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Ten vsadil všechny svoje síly i peníze na volební superúterý, kdy nastoupil do demokratického závodu. Se ziskem dvanácti delegátů zůstal na čtvrtém místě a během středy oznámil stažení kandidatury.

Bloomberg dal do kampaně nejvíce peněz v historii amerických prezidentských kandidátů, více než 500 milionů amerických dolarů. Jeho volební spot viděli například i diváci nejsledovanější sportovní show Super Bowl. Oproti Joeu Bidenovi, který například ve státě Virginie dal za kampaň „pouhých“ jedenáct tisíc amerických dolarů a vyhrál, je Bloomberg v daleko větší finanční ztrátě.

Co bude dál?

Za týden se koná další kolo demokratických primárek. Ve státě Idaho, Michigan, Mississippi a Washingtonu. V Severní Dakotě bude volební shromáždění. Oficiálního vítěze a nominanta Demokratické strany do finálního souboje o Bílý dům budeme znát v polovině června.

Reklama

Doporučované