Hlavní obsah

Primárky demokratů na starostu New Yorku vyhrál bývalý policista Adams

Foto: Profimedia.cz

Eric Adams.

Reklama

Kandidátem Demokratické strany v podzimních volbách starosty New Yorku bude 60letý bývalý policista a dosavadní lídr městské části Brooklyn Eric Adams. Jeho vítězství ve stranických primárkách oznámila agentura AP.

Článek

Po úterní aktualizaci výsledků podle ní už Adams nemůže o vedení přijít. V listopadových volbách by byl jasným favoritem a v případě vítězství by se stal druhým černochem v čele nejlidnatějšího amerického města.

Primárky v New Yorku skončily 22. června, výsledky z úterního večera přesto stále nebyly definitivní. Volební komise nicméně po sečtení hlasů odevzdaných přímo ve volebních místnostech tentokrát započítala drtivou většinu korespondenčních hlasů, na pořadí kandidátů už by se tak nemělo nic změnit, byť Adamsův náskok nebyl velký.

Po přerozdělení hlasů podle nového volebního systému byl někdejší kapitán newyorské policie na prvním místě se ziskem 50,5 procenta, jeho největší konkurentka Kathryn Garciaová zaostávala přibližně o jeden procentní bod. Bývalá šéfka městského sanitačního úřadu se během přepočítávání hlasů na Adamse dotahovala a rozdíl mezi dvěma kandidáty se teď snížil na pouhých 8400 hlasů. Vzhledem k malému odstupu nebylo podle deníku The New York Times (NYT) v úterý večer jasné, zda Garciaová výsledky nenapadne u soudu. Pakliže by se souboj obešel bez soudní dohry, mohla by volební komise Adamsovo vítězství potvrdit příští týden.

Vítěz demokratických primárek se s největší pravděpodobností na podzim stane nástupcem končícího starosty Billa de Blasia, neboť registrovaných demokratů je v New Yorku několikanásobně více než registrovaných republikánů. Volby jsou naplánované na 2. listopad.

„Jakkoli stále zbývá spočítat jisté velmi malé počty hlasů, výsledky jsou jasné: Historická, různorodá koalice ze všech pěti městských obvodů v čele s Newyorčany z pracující třídy nás dovedla k vítězství,“ uvedl v úterý večer Adams. Dodal, že jeho cílem je naplnit „příslib tohoto skvělého města“ pro ty obyvatele, kteří strádají a kterým dosud nebyla věnována dostatečná péče.

Z počátku se jako favorit primárek jevil někdejší prezidentský kandidát Andrew Yang, Adams se ovšem vyšvihl do čela průzkumů, když nárůst počtu vražd a útoků střelnou zbraní učinil ústředním tématem kampaně kriminalitu a veřejnou bezpečnost. Současný šéf brooklynské samosprávy byl jediným kandidátem se zkušenostmi s prací u policie a vystupoval jako umírněný politik odmítající plány na radikální reformu policie v New Yorku.

Adams podle AP sliboval, že bude hledat rovnováhu mezi bojem proti kriminalitě a snahou skoncovat s rasově nespravedlivým uplatňováním policejní moci. Newyorský policejní sbor (NYPD) v této souvislosti znovu čelil kritice po tvrdých zásazích na loňských protestech vyvolaných smrtícím zákrokem proti Georgi Floydovi. Jako od nového starosty by se od Adamse očekávaly také další kroky na cestě k ekonomické obnově po koronavirové krizi a boj proti „dlouhodobým rasovým a socioekonomickým nerovnostem, které pandemie prohloubila“, dodává list NYT.

New York v letošních primárkách testoval volební systém s možností podpořit až pět kandidátů a seřadit je od nejlepšího po nejméně preferovaného. Následovalo přerozdělování hlasů, při kterém slabší kandidáti ze souboje postupně vypadávali, zatímco se jejich původní hlasy přesouvaly k těm silnějším podle toho, koho voliči uvedli níže na svých seznamech. Premiéra nového procesu se neobešla bez problémů: Minulé úterý volební komise při aktualizaci výsledků započítala i 135 000 „zkušebních lístků“ a musela zveřejněná čísla rychle stáhnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované