Hlavní obsah

Babiš po schůzce s Orbánem: Maďarsko je náš partner, Petříčkův plán s ambasádou jsem nepochopil

ŽIVĚ: Tisková konference Andreje Babiše a Viktora Orbána.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Viktor Orbán se s českým premiérem sešel naposledy na konci srpna v Budapešti. Do Prahy přijel maďarský premiér podle vlastních slov jednat o hospodářské spolupráci a evropské politice.

Článek

Na návštěvu České republiky dorazil maďarský premiér Viktor Orbán. V Praze si naplánoval schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO), s předsedy obou komor Parlamentu a kardinálem Dominikem Dukou a prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se jednání nezúčastní, v době Orbánovy návštěvy je v Polsku. Maďarský premiér avizoval, že bude s českými politiky jednat o hospodářské spolupráci a evropské politice.

Babiš se s Orbánem během pražské schůzky dohodnul na prohlubování česko-maďarské spolupráce v obranném průmyslu. Vzájemně si také potvrdili shodnou pozici v migrační problematice, tedy odmítání kvót na rozdělování uprchlíků a snahu řešit problém už v zemích, odkud migranti přicházejí.

„Konečně se náš vojenský průmysl postavil na nohy," řekl Babiš, podle kterého české zbrojní firmy investují i v Maďarsku. „Chceme našim přátelům nabízet naše skvělé výrobky," řekl.

Orbán označil obranný průmysl za dynamicky se rozvíjející segment česko-maďarské spolupráce. „Není to jen byznys, má to svou hloubku. Spolupráci v této oblasti mohou vytvořit jen země, mezi kterými je důvěra bezvýhradná," uvedl. Budapešť podle něj už nakoupila česká vojenská letadla a má zájem o další obranné zakázky.

Oba premiéři také potvrdili stanoviska svých zemí v otázce migrace a vzájemně si poděkovali za podporu, kterou si Praha a Budapešť vyjadřují v rámci tématu na úrovni Evropské unie. Orbán ocenil i české odmítnutí připravovaného globálního paktu OSN o migraci, od kterého předtím odstoupilo i Maďarsko. Podpořil naopak aktivity zemí visegradské skupiny, kam kromě Česka a Maďarska patří Slovensko a Polsko, které se v rámci boje s nelegální migrací dohodly na nákupu lodí pro libyjskou pobřežní stráž a zvažují rozšíření takové pomoci na Maroko a Tunisko.

Oba premiéři po společném jednání kritizovali Evropskou komisi, která je podle nich příliš politickým orgánem. Podle nich by nová komise, která vznikne příští rok po evropských volbách, měla být spíše strážcem unijních smluv, politické rozhodnutí by mělo připadnout ve větší míře národním státům. „Chceme, aby se Evropská komise a Evropa změnily, aby byl větší hlas členských států," řekl Babiš.

Zeman se hodlá při schůzce Orbánovi a maďarskému ministrovi zahraničí omluvit za to, že Petříček chce ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnout mezi jinými také velvyslanectví v Budapešti. Změna se má uskutečnit od nového roku. Prezident ve čtvrtek v TV Barrandov řekl, že navrhne zrušení Petříčkova rozhodnutí.

Babiš na tiskové konferenci po jednání s maďarským premiérem prohlásil, že Petříčkovo vysvětlení nepochopil. Podle ministra zahraničí Petříčka jde o administrativní krok, který má ušetřit náklady státu.

Proti návštěvě maďarského premiéra demonstrovalo několik proevropských demonstrantů.Orbán je dlouhodobě kritizován orgány Evropské unie za omezování demokracie a právního státu v Maďarsku. V září Evropský parlament přijal doporučení, aby Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. Od svého nástupu k moci se Orbán snažil ústavními reformami ovlivnit práci soudů, získal vliv nad částí médií, aktivně vystupuje proti nevládním organizacím a otevřeně mluví o konci liberální demokracie.

Sankční řízení Evropské unie proti Maďarsku by teoreticky mohlo skončit odebráním hlasovacích práv, k tomu by ale byly potřebné hlasy všech členských zemí. Analytici předpokládají, že by se za Orbána postavilo přinejmenším Polsko, které také čelí řízení podle článku 7 za porušování pravidel právního státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované