Hlavní obsah

Utajená schůzka v Budapešti. Babiš probíral s Orbánem migraci a pozval ho do Prahy

Premiér Andrej Babiš popisuje průběh jednání s Viktorem Orbánem. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavními tématy diskuze mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho maďarským protějškem Viktorem Orbánem byly migrace a evropský rozpočet.

Článek

S kým se Andrej Babiš v pátek večer sejde, bylo tajné až do poslední chvíle. Novináři se informaci o tom, že premiér míří za Viktorem Orbánem, dozvěděli až na letišti. Bilaterální schůzka mezi státníky, kteří - pokud jde o migraci - jsou naladěni na stejné notě, trvala zhruba dvě hodiny.

„Hodně důvěřuji lidem, kteří jsou z byznysu. Evropští politici běžně pořád opakují to svoje politické bla bla,“ vysvětlil Orbán své sympatie k Babišovi.

„Celkově se mi evropský rozpočet nelíbí,“ prohlásil pak český premiér k prvnímu z uvedených témat. Nesouhlasí například s navyšováním peněz do administrativy EU.

Předsedové vlád ladili noty na setkání zemí V4, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, kde bude řeč o migraci. To by mělo být ještě před neformálním „migračním” summitem, který se bude konat v Salcburku 19. září.

Babiš se bude snažit prosazovat svůj návrh na řešení migrační krize. Český premiér už víckrát popsal, že pro africké státy by měla vzniknout obdoba Marshallova plánu. Migrace by se měla řešit na severu Afriky, kam by se měly posílat peníze, nikoliv v Evropě, říká Babiš.

Babiš pozval Orbána do Prahy. Maďarský předseda vlády by měl do hlavního města i s podnikatelskou delegací dorazit v druhé půlce října.

Brífink po jednání Andreje Babiše a Viktora Orbána. Premiéři mluvili v angličtině. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Maďarský protokol musel těsně před schůzkou obou premiérů vyřešit i jednu neobvyklou žádost české delegace: Babiš potřeboval novou košili. U jeho se mu totiž utrhl knoflík. „Mám velké břicho. Poprosili jsme maďarský protokol, zda nemají nějakou košili, tak teď mám o dvě čísla větší,“ popsal český premiér drobnou lapálii.

Babišův migrační týden

Babiš z migrační politiky udělal svoje hlavní téma posledních týdnů. V úterý byl právě kvůli migraci na pracovní cestě v Itálii a na Maltě. S italským premiérem Giuseppem Contem hovořil o ochraně vnějších hranic či prevenci ilegální migrace. V Římě navštívil také velitelství námořních sil EU.

Na návštěvu Itálie pozval Babiše Conte v otevřeném dopise v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje.

Tuto pozici, tedy, že Česko nepřijme ani jednoho migranta, Babiš Contemu zopakoval i na úterním jednání.

Reklama

Doporučované