Hlavní obsah

Babiš Contemu zopakoval, že Česko nepřijme ani jednoho migranta. „Chápe to,“ tvrdí český premiér

Brífink Andreje Babiše po jednání s italským premiérem Contem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš je dnes na návštěvě Itálie a Malty, tedy dvou zemí, na které dopadá současná migrační krize kvůli jejich geografické poloze velmi intenzivně.

Článek

Tématem dnešní pracovní cesty premiéra Andreje Babiše do Itálie a na Maltu je migrace. S italským premiérem Giuseppem Contem hovořil o ochraně vnějších hranic či prevenci ilegální migrace. V Římě ministerský předseda navštívil také velitelství námořních sil EU.

Na návštěvu Itálie pozval Babiše Conte v otevřeném dopise v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje.

Tuto pozici, tedy, že Česko nepřijme ani jednoho migranta, Babiš Contemu zopakoval i na úterním jednání. „Chápe to, protože zkrátka to není to řešení. Lišíme se v relokaci, ale jinak jsme našli porozumění,“ řekl český premiér novinářům na brífinku mezi schůzkou s Contem a přesunem na Maltu.

Babiš zopakoval, že nelegální migraci a pašeráky je třeba zastavit před hranicemi Evropy, k čemuž je potřeba finančně podpořit jihoevropské pobřežní státy, severoafrické země i ty, odkud uprchlíci většinou pocházejí. „Tak, jak jsme vyřešili Turecko, je to o dohodě. Evropa musí mít nějaký globální plán, jak to zastavit,“ dodal.

V Římě dnes Babiš navštívil také velitelství námořních sil Evropské unie ve Středozemním moři známé pod zkratkou EUNAVFOR MED Sophia, na jejichž úkolech se podílí i čeští vojáci. Cílem vojenské operace je boj s pašeráky, kteří se snaží dostat migranty ze severní Afriky do Evropy.

„Jsem velice rád, že jsem navštívil operaci Sophia, protože jsem dostal hodně důležitých informací, které jsem nevěděl. Je nutné, aby pokračovala ta operace,“ okomentoval návštěvu Babiš.

Z Itálie premiér odletí na návštěvu Malty, kde se setká s předsedou tamní vlády Josephem Muscatem. Stejně jako v Římě bude Babiš ve Vallettě jednat především o migraci, mimo jiné o roli unijní agentury Frontex či spolupráci EU s Libyí a dalšími zeměmi, které migranti využívají jako tranzitní.

Stejně jako s Contem, tak i s Muscatem chce Babiš hovořit i o budoucnosti EU či víceletém finančním rámci.

Itálie a Malta leží na trase, kudy v posledních letech mířilo z Afriky do Evropy nejvíce migrantů. Od místních politiků v minulosti často zaznívala kritika na adresu zemí takzvané Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) kvůli jejich odmítavému postoji k přijímání migrantů. Shodou okolností budou dnes o migraci kromě Babiše a Conteho jednat také italský ministr vnitra z protiimigrační Ligy Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán, kteří se setkají v Miláně.

V Itálii byl předseda české vlády naposledy loni v březnu, kdy Bohuslav Sobotka do Říma zavítal u příležitosti šedesátého výročí podpisu římských smluv. Maltu navštívil rovněž naposledy Sobotka. Loni v únoru se ve Vallettě zúčastnil summitu Evropské unie, které tehdy ostrovní stát předsedal.

Reklama

Doporučované