Hlavní obsah

Řecké ostrovy žádají o přemístění migrantů. Lesbos je téměř trojnásobně naplněný

V současnosti zůstává na ostrovech více než 16 tisíc migrantů.Video: Reuters

 

Reklama

Úřady na řeckých ostrovech vyzvaly vládu k přemístění uprchlíků. Tisíce migrantů na řeckých ostrovech žijí ve strachu a hrozí jim rozvinutí vážných onemocnění. Počet uprchlíku ubytovací kapacitu přesahuje o skoro 200 procent.

Článek

Řecké ostrovy Lesbos, Chios a Samos opět vyzvaly vládu k přemístění migrantů. Ta se dříve zavázala, že do září sníží jejich počet na 10 tisíc. V současnosti ale zůstává na ostrovech více než 16 tisíc migrantů. Nejzávažnější situace panuje na řeckém ostrově Lesbos, kde počet uprchlíků přesahuje ubytovací kapacitu o téměř 200 procent.

Britský deník The Independent informoval na základě nového průzkumu organizace Refugee Rights Europe o situaci v táboře Moria. Organizace označila poměry na Lesbu za „absolutní zlomový bod”.

Na ostrově panují podle zprávy nehygienické podmínky, kvůli kterým panuje strach z rozvinutí vážných onemocnění. Nově přijíždějící migranti se také potýkají s nestabilním zásobováním vodou a energií. Řada migrantů podle zprávy uvedla, že sprchy mohou využívat jednou za několik týdnů. Na místě prý také nemají přístup ke zdravotní péči pro své děti.

Nedostatek prostoru také zesílil napětí mezi různými etnickými skupinami. Migranti uvedli, že se bojí opustit své stany v noci z důvodu nedostatečné bezpečnosti v táborech. Podle zprávy uvedlo 48 procent migrantů, že byli svědkem něčí smrti v důsledku násilí. Asi polovina respondentů také uvedla, že mají zkušenosti s nějakou formou policejního násilí, přičemž 85 procent z nich bylo vystaveno slznému plynu.

Reklama

Související témata:

Doporučované