Hlavní obsah

Za spojenectví platíme i cenu nejvyšší, připomněl Hamáček diplomatům smrt vojáků v Afghánistánu

Proslov Jana Hamáčka.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví na pravidelné poradě českých velvyslanců v Černínském paláci o zahraničních otázkách.

Článek

Jako první tradičně mluví premiér, letos poprvé tedy Andrej Babiš. Na úvod projevu uvedl, že podle něj je Česko pevnou součástí Západu. A to jak tím, že jsme členy NATO, tak i Evropské unie (EU). V ní bychom podle Babiše měli být aktivnější, ale neměli bychom uvažovat o jejím opuštění.

„Kdo mluví o Czexitu, ohrožuje naši budoucnost,“ řekl premiér s odkazem na více než 80% podíl českého exportu do zemí EU. I tak je ale podle Babiše třeba, aby se unie reformovala a očekává, že nová Komise se vrátí zpět k podstatě, kterou je podle něj společný vnitřní trh.

Proslov Andreje Babiše.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Následně ale Babiš kritizoval Evropskou unii za navyšování rozpočtu a řešení problematiky migrace. „Posíláme vzkaz: snažte se za každou cenu dostat do Evropy, protože i když vás chytí, tak máte velkou šanci, že tam zůstanete,“ přednesl Babiš svůj pohled na praxi.

Podle něj je potřeba migraci zastavit, aplikovat stejný model, jako v Turecku i v severní Africe a přijít s „Marshallovým plánem pro Afriku“. „Když mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, tak je to symbol,“ řekl Babiš, s tím, že máme lidem pomoci, ale v jejich zemi.

Na Babiše navázal předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který je pověřen řízením ministerstva zahraničí. Připomněl, že naším hlavním bezpečnostním spojencem jsou USA. A že spojenectví něco stojí. „Za spojenectví platíme i cenu nejvyšší,“ připoměl Hamáček diplomatům smrt vojáků v Afghánistánu

Na závěr potom Hamáček šéfy zahraničních zastoupení vyzval, aby o své práci více informovali, například na sociálních sítích. „Byl bych rád, aby bylo diplomaty více vidět,“ dodal.

Porada velvyslanců se koná v době, kdy je Hamáček jako vicepremiér a ministr vnitra pouze pověřen řízením ministerstva zahraničí. Zeman totiž při červnovém jmenování kabinetu odmítl kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho.

Sociální demokracie se situací bude zabývat na pátečním jednání svého předsednictva, Hamáček v minulosti opakovaně řekl, že Poche zůstává jediným stranickým kandidátem na funkci. V médiích se objevily spekulace, že by ČSSD mohla místo Pocheho navrhnout svého lídra v pražských komunálních volbách Jakuba Landovského, ten ale v sobotu uvedl, že ho nikdo s nabídkou neoslovil.

Vystoupení politiků před diplomaty se zpravidla nesou v bilančním duchu. Loni tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) hovořili o zakotvení Česka v Evropské unii, regionálních uskupeních a také o zlepšování vztahů se sousedními státy.

Reklama

Doporučované