Hlavní obsah

Pocheho sebevědomý nástup na Ministerstvo zahraničí naštval lidi v ČSSD

Politický tajemník na Ministerstvu zahraničí Miroslav Poche.

Reklama

Sebevědomý europoslanec Miroslav Poche usedl navzdory prezidentovi i premiérovi v Černínském paláci.

Článek

Prohlásil se za politického tajemníka a šéfporadce zároveň - s představou, že bude Ministerstvo zahraničí v podstatě řídit.

Poche nastoupil jako externista, má s úřadem sjednanou dohodu o pracovní činnosti. Problém je, že u externích smluv žádné takové funkce jako tajemník na ministerstvu neexistují. Dobře znějící název nové pozice pro sebe vymyslel Miroslav Poche sám.

Video: Kdo je na ministerstvu šéf? Poche, nebo Hamáček?

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Externistou je mimo jiné i proto, aby zatím nepřišel o svůj plat europoslance. Kdyby se totiž stal zaměstnancem ministerstva, musel by se mandátu v Bruselu vzdát, protože obě funkce jsou neslučitelné.

Kromě sebe si na ministerstvo přivedl několik spřízněných lidí z pražské ČSSD: asistenta z europarlamentu Tomáše Petříčka a také svého kamaráda Lukáše Kauckého, který bude opět dělat politického náměstka jako za éry ministra Lubomíra Zaorálka.

Proč to vlastně Miroslav Poche celé dělá?

Jednak tím symbolicky vrací úder prezidentu Miloši Zemanovi, který ho odmítl jmenovat ministrem: Podívejte, jsem tady v Černínu i bez vás! A zároveň je přesvědčen, že spolu s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem přes prázdniny „utahají“ prezidenta, a ten ho nakonec ministrem jmenuje.

Tímto sebevědomým vystupováním však Poche naštval některé stranické kolegy. Vyčítají mu, že se chová tak, jako by mu šlo jen o křesla pro sebe a kamarády.

„Dodnes jsem ani nevěděl, že na Ministerstvu zahraničí existuje funkce s názvem politický tajemník. Opravdu neznám náplň této funkce,“ zlobí se místopředseda ČSSD Roman Onderka. „Celou situaci už tak považuji za nenormální, pan Poche by to neměl komplikovat,“ dodal senátor Petr Vícha.

Video: Jan Hamáček uvádí před Babišem Pocheho:

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Není jasné, jak to bude v Černínu fungovat a kdo vlastně bude ministerstvo řídit. Jestli Poche, nebo náměstek Kaucký. A zda ministr vnitra Jan Hamáček, dočasně pověřený řízením zahraničí, bude přijíždět jen podepisovat dokumenty a navštěvovat summity. A protože se na zahraniční politice ještě výrazně podílí premiér i prezident, opozice se bojí výsledného chaosu.

Šéf ČSSD Jan Hamáček zatím za Pochem stojí. Neformálnímu a mocnému bossovi pražské ČSSD je za hodně vděčný. Nejprve mu letos v únoru pomohl ke zvolení předsedou strany, v červnu mu pak pražští sociální demokraté pomohli prosadit referendum o vstupu do Babišovy vlády. Oplátkou za to se chtěl Miroslav Poche stát ministrem zahraničí.

Reklama

Doporučované