Hlavní obsah

Záznam: Škodovka představila zcela nový vůz, ale také pohon budoucnosti

Záznam přenosu ze ženevského autosalonu: premiéra Škody Kamiq a konceptu elektroauta Vision iV.Video: ČTK

 

Reklama

Začíná ženevský autosalon, očekává se asi 100 premiér nových vozů, jedním z nich je i novinka z Mladé Boleslavi.

Článek

Nový městský crossover automobilky Škoda Auto pod názvem Kamiq se dostane na trh koncem léta a vyrábět se začne počátkem letního období. První zákazníci s ním pak odjedou na podzim. Na ženevském autosalonu, kde automobilka tento vůz ve světové premiéře představila, to řekl šéf Škody Auto ČR Luboš Vlček. Kamiq je určen primárně pro evropský trh, cena vozu prozatím nebyla zveřejněna.

Automobilka tímto modelem vstoupí na trh malých městských SUV, kde dosud chyběla. Segment, kam patří například Peugeot 2008 nebo Renault Captur, roste tempem kolem 30 procent ročně.

„Máme ambici v plnohodnotném roce prodávat v Česku kolem 10.000 vozů Kamiq. V Evropě by to pak mohlo být kolem 100.000 aut,“ uvedl Vlček. Kamiq je vedle velkého Kodiaqu a středního Karoqu třetím SUV Škody. Naváže také na rodinný hatchback Scala, který rovněž letos přichází na trh.

Hodnocení Škody Kamiq

Jak vidí novou škodovku experti serveru Garáž.cz?

Kompaktní crossover má potenciál stát se novým betsellerem mladoboleslavské automobilky, proto si na jeho vývoji dali pořádně záležet. Technicky je velmi podobný modelu Scala a výbavou mu prakticky odpovídá, navíc ale nabídne progresivnější design, vyšší světlou výšku (ale není to žádný offroad, proto si vystačí jen s pohonem předních kol) a řidičskou pozici (pro lepší přehled a snadnější nastupování), taky může mít výsuvné ochranné lišty hran dveří (známé z většího Kodiaqa) nebo elektricky odjistitelné sklopné tažné zařízení. Nepochybujeme, že si ho zákazníci oblíbí.

Škoda přivezla do Ženevy čtyři novinky – čtěte ZDE

Testovali jsme novou Škodu Kamiq (Garáž.cz).Video: Seznam Zprávy

Kamiq měří 4,241 metru, má šířku 1,793 metru, výšku 1,531 metru a rozvor 2,651 metru. Podvozek vozu má světlou výšku o 37 milimetrů vyšší než Scala. Všechny motory vozů Kamiq mají přímé vstřikování, vybaveny jsou turbodmychadlem, rekuperací brzdné energie a systémem Start-Stop. Základní tříválcový motor 1,0 TSI má výkon 70 kW, další motorové verze jsou 1,0 TSI o výkonu 85 kW, čtyřválcový naftový motor 1,6 TDI s výkonem 85 kW, tříválcový motor s pohonem na zemní plyn o výkonu 66 kW a nejvýkonnější čtyřválcový motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW standardně dodávaný s manuální šestistupňovou převodovkou, na přání pak s automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Jako první model značky Škoda má Kamiq ve full LED variantě dělené přední světlomety se světlem pro denní svícení, tvořeným čtyřmi LED prvky, umístěným nad hlavním světlometem. Interiéru dominuje samostatný displej s úhlopříčkou 9,2 palce v zorném poli řidiče, který je podle automobilky jedním z největších ve své třídě.

Předseda představenstva Berhard Maier dnes na autosalonu zopakoval, že Škoda chce v polovině příští dekády vyrábět dva miliony aut, v současnosti její produkce činí 1,25 milionu. Do konce roku 2022 uvede přes 30 nových modelů, z toho deset elektromobilů nebo hybridů.

Reklama

Související témata:

Doporučované