Hlavní obsah

Babiš dává dohromady vládu s ČSSD, do programu budou mluvit i komunisté

Místopředseda hnutí ANO o tom, jak Andrej Babiš sestavuje svou druhou vládu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se znovu sešel s novým vedením ČSSD, jednal také s KSČM a SPD.

Článek

Vítěz podzimních voleb Andrej Babiš a jeho spolupracovníci pokračují v pokusu složit svou druhou vládu, která by na rozdíl od té první získala důvěru Sněmovny.

Ve středu postupně ANO jednalo s představiteli ČSSD a KSČM a sejde se také s hnutím SPD Tomio Okamury.

„Potvrzuji, že ČSSD nám předala deset konkrétních programových bodů, budeme o nich dál jednat,“ řekl po skončení jednání místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. S KSČM a SPD se podle něj jedná jen o toleranci vznikající vlády. Místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že s komunisty se probírají i programové shody.

S KSČM a SPD chce mít ANO jasno (o podpoře a shodě v programu) do konce příštího týdne.

KSČM: budeme pokračovat

„KSČM do vlády nevstupuje, ale jednáme o programových věcech,“ řekl po jednání s Andrejem Babišem také šéf komunistů Vojtěch Filip.

Filip si pochvaloval, že s ANO jednají o takových detailech, jako jsou podmínky pro pracovníky obchodních řetězců. „Není možné, aby se v řetězcích odehrávaly některé daňové úpravy, které pro stát nejsou výhodné. Jednali jsme proto o úpravách zákona o tržní síle,“ doplnil předseda KSČM (více ve videu níže).

Komunisté také s ANO jednali o školství nebo sociální oblasti, zejména o výpočtovém vzorci valorizace důchodů.

KSČM po jednání s Andrejem Babišem o podpoře vlády.Video: Seznam, Seznam Zprávy

SPD: V programu obrovská shoda

„V 85 procentech programových bodů se s ANO shodujeme,“ řekl po jednání Okamura-Babiš místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. V hlavní otázce - celostátního referenda - se ale Okamura a Babiš nedohodli. „Schůzku ale hodnotíme kladně, v celé řadě bodů jsme se shodli,“ doplnil Fiala.

SPD do vlády v tuto chvíli vstupovat nechce, ale uvažuje o podpoře menšinové „odborné“ vlády ANO, shrnul Fiala.

Poslechněte si, co říká místopředseda SPD o vstupu do Babišovy vlády:

SPD po jednání s hnutím ANO.Video: Seznam, Seznam Zprávy

ČSSD-ANO: nové desatero

Předseda ČSSD Jan Hamáček a první místopředseda strany Jiří Zimola už ladí s hnutím ANO programové priority. ČSSD začala s Babišem vyjednávat o přímé účasti ve vládě minulý týden. „Stále jednáme o programu, dnes jsme předali vedení ANO našich deset priorit, o nich budeme konkrétně jednat,“ řekl po středečním setkání s Andrejem Babišem Hamáček.

Pusťte si, co po jednání s Andrejem Babišem říkali Jan Hamáček a Jiří Zimola:

Vedení ČSSD o jednání s premiérem Babišem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

„Neshodli jsme se například na sektorové dani, tam nás čeká velká diskuze. Trváme dále na boji s lichvou, s exekucemi a na dalších oblastech. Přidali jsme dnes také jako nové téma ekonomický rozvoj vyloučených lokalit, například Ústecka a Karlovarska,“ dodal Hamáček.

ČSSD a ANO se zatím nedostaly k personálním otázkám, tvrdí shodně oba tábory. Právě kvůli nim by mohla spolupráce politiků ztroskotat. Sociální demokraté totiž stále trvají na tom, že nebudou ve vládě, kde je trestně stíhaná osoba.

Hnutí ANO, které vyhrálo volby, ale nechce v čele vlády nikoho jiného než Andreje Babiše, jenž je stíhaný za údajný 50milionový dotační podvod v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Komunisté už dříve vyzvali sociální demokraty, aby podpořili snahu prosadit levicový program a zvážili podporu nově vznikající vlády. A to jakoukoli formou.

Reklama

Doporučované