Hlavní obsah

Prezident Zeman jednal s novým vedením ČSSD o vstupu do Babišovy vlády

Nový předseda ČSSD po setkání s prezidentem Zemanem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se odpoledne v Lánech sešel s novým šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou sociální demokracie Jiřím Zimolou.

Článek

Sociální demokraté pokračují v jednání o svém vstupu do vlády Andreje Babiše. „Dnes jsme o tomto jednání informovali pana prezidenta, zítra máme druhé kolo jednání s hnutím ANO,“ řekl po setkání v Lánech s prezidentem Zemanem nový šéf ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček potvrdil, že se jedná o přímé účasti sociální demokracie v Babišově vládě. „Naše stanovisko, že účast trestně stíhané osoby ve vládě by byl problém, stále trvá,“ řekl Jan Hamáček.

Hamáček se Zimolou byli zvoleni do čela strany na stranickém sjezdu v Hradci Králové. Nový předseda strany dal vzápětí najevo, že by rád s hlavou státu udržoval co nejkorektnější vztahy a že by se s ním rád brzy setkal.

Zeman při sestavování nové vlády pomáhá premiérovi v demisi Andreji Babišovi, kterého pověřil vytvořením nového kabinetu. Zatímco v minulosti prezident preferoval vládu tvořenou zástupci vítězného hnutí ANO a sociální demokracie za podpory KSČM, nyní se přiklání k tomu, aby ANO vytvořilo jednobarevnou vládu, která by se opírala o hlasy dalších stran. ČSSD doporučil, aby nepožadovala ve vládě posty ministrů, ale jen náměstků.

Reklama

Doporučované