Hlavní obsah

Václav Klaus jr. bořil ve Sněmovně reformu školek

Záznam z jednání sněmovního výboru pro školství.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci se ve školském výboru ve středu ve sněmovně dohadovali, zda zrušit školkám povinnost přijímat od roku 2020 dvouleté děti a zda zrušit poslední povinný ročník školky.

Článek

Novelu školského zákona s těmito změnami navrhli poslanci ODS a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová na výboru uvedla, že už podala k jejich návrhu svou vlastní úpravu.

Spočívá v tom, že by školky musel přijímat starší dvouleté děti.

„Od roku 2020 by zůstala garance míst pro děti, jimž budou od 1. září do konce prosince 3 roky,” uvedla poslankyně.

S nároky, které by to kladlo na obce, se vypořádala doporučením, že by obce mohly více využívat možnost zřizovat dětské skupiny.

Obdobný návrh má podle poslance Karla Raise i hnutí ANO.

Potíž s naplněním školského zákona je momentálně v tom, že školky tvrdí, že na přijímání dovuletých dětí nejsou připraveny a obce, které provoz školek financují, na to nemají peníze. 

Co se týče zrušení povinného posledního ročníku školky, který by de facto o rok prodloužil povinnou školní docházku, mluví jeden z předkladatelů novely Václav Klaus mladší z ODS o tom, že jde především o zrušením povinnosti. 

Kritizuje i ustanovení, že do školky budou děti v posledním předškolním roce chodit zdarma. 

„Zadarmo není ve světě nic,“ uvedl. 

Podle poslance Pirátů Lukáše Bartoně postihuje povinný poslední rok školky dvě skupiny dětí a rodičů: „Ty děti, které cestují s rodiči a jsou v zahraničí a pak sociálně znevýhodněné skupiny. Já jsem pro dát individuál pro ty, kteří jsou v zahraničí a hodně cestují. Pro děti ze znevýhodněné skupiny by Piráti byli pro to, aby byl poslední rok školky zadarmo.“

Poslanec TOP 09 František Vácha pak řekl, že povinný poslední ročník školky by podmínil tím, že bude bezplatný. "Nemůžeme rodiče nutit, aby povinně posílali děti do školek a zároveň za to platili,“ sdělil kolegům z výboru.

Projednávání novely ve školském výboru poslanci přerušili do 9. května. Do začátku května mají totiž všichni možnost dodat pozměňující návrhy, kterými by chtěli novelu upravit.

Reklama

Doporučované