Hlavní obsah

Přímý přenos z budoucnosti: tyhle věci za nás budou i přemýšlet

Přenos z konference o internetu věcí.

 

Reklama

V Praze se představily chytré technologie z celého světa, které nám už zanedlouho budou výrazně ulehčovat život. Podívejte se, co jsou zač a co umí.

Článek

Představte si: přijdete domů a dveře se před vámi samy odemknou, protože chytrá kamera pozná, že jste to vy. Ve stejnou chvíli se spustí kávovar, aby vám udělal čerstvou kávu, a v domě už je navíc teplo, protože kotel začal topit zhruba před půl hodinou, když dostal signál z telefonu, který poznal, že jste 30 kilometrů od domova.

I takhle může celkem brzo vypadat náš život. Dnešní technologie už tohle všechno totiž zvládají. Podobná chytrá zařízení, která můžeme sledovat i ovládat online, se označují jako internet věcí.

Pohodlí za cenu ztráty soukromí?

Mají nám hlavně ulehčovat život - třeba jako chytrý odečet vody, díky kterému má majitel bytu neustále přehled o výdajích za vodné i stočné, přijde mu upozornění, pokud by třeba zapomněl zavřít kohoutek, když odejde z bytu, nebo minimálně nemusí sedm let řešit, jestli bude v lednu nebo únoru večer doma, aby k sobě pustil vodovodního referenta.

Chytrá zařízení jsou ale dnes většinou na svém začátku, takže mají řadu chyb, navíc spolu zatím příliš vzájemně nekomunikují a potřeba je vyřešit také bezpečnost, aby se třeba chytrý termostat nestal místem, kudy přijde na domácí síť útok hackerů. Případně aby nikdo neměl přístup k informacím, které o nás chytrá zařízení sbírají.

Co všechno už dnes umí a jak přístroje, které patří do internetu věcí, fungují a jestli se jich máme bát, ukazuje v Praze dvoudenní konference Sigfox IoT World Expo. Seznam Zprávy se jí rovněž zúčastnily a na to, jak to tam vypadá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované